Majáles

Majáles Zdroj: Facebook/Majáles

Studentský Majáles se na 1. máje vrací k tradicím, bez vstupného a bez komerce

Projekt pražských vysokoškoláků, Studentský Majáles, se chystá na svůj druhý ročník. 1. května vypukne autentický studentský festival, kde uvidíme kapely, divadla, dokumentární filmy začínajících umělců nebo prezentace studentských spolků a jejich činnost. Na organizaci se podílejí studenti Univerzity Karlovy, VŠE, ČVUT a FAMU, kteří nesouhlasí se stávajícím modelem Pražského Majálesu a chtějí se přiblížit majálesové tradici šedesátých let.

Původní Pražský Majáles letos v Letňanech oslaví 10. ročník. Tento svátek pro studenty však dnes připomíná spíše hudební festival pro širokou veřejnost. Organizátoři Studentského Majálesu chtějí vrátit festival do někdejší podoby bez vstupného a bez komerce.

Festival je proto financován pouze z příspěvků vysokých škol. Vstup na všechny akce je zdarma. Financování akce není nijak utajené, organizátoři mají na svých stránkách umístěn odkaz na transparentní účet vedený Studentskou unií UK. Organizační tým tvoří zhruba 30 studentů a studentek, kteří spolupracují v jednotlivých pracovních skupinách na finální podobě programu.

Program začíná alegorickým průvodem. Ten vyrazí v jedenáct hodin dopoledne z Kampy a svou cestu zakončí v jednu na Ovocném trhu. Průvod je otevřen všem a fantazii se meze nekladou. Poté začne hudební, divadelní i filmový, čistě studentský, program. Místy konání festivalu budou areál Univerzity Karlovy v Celetné ulici, Studentský klub K4 a nedaleký Ovocný trh. Hudební program zahrnuje tři stage s živými kapelami, divadelní program najdeme ve Studentském klubu. Tam se bude odehrávat i večerní program. Probíhat bude od 18 hodin podvečer až do pěti do rána.

Na Majálesu bude také vyhlášení krále či královny a organizátoři doufají, že najdou svého novodobého Allena Ginsberga. Tento americký básník a nejvýznamnější představitel takzvané beatnické generace, byl v roce 1965 vyhoštěn z bývalého Československa. Byl totiž zvolen králem Majálesu, ale komunistická státní bezpečnost zasáhla a zařídila jeho zatčení a deportaci. Ginsberg byl tehdy obviněn z „kažení naší mládeže“.

Podrobnější program naleznete na stránkách Studentského Majálesu.