Barrack Obama, americký prezident: „Tráva a nějaký ten alkohol určitě v mládí pomohly. Když jste si to teda mohl dovolit... Raději jsem inhaloval, než nasával.“

Barrack Obama, americký prezident: „Tráva a nějaký ten alkohol určitě v mládí pomohly. Když jste si to teda mohl dovolit... Raději jsem inhaloval, než nasával.“ Zdroj: Profimedia.cz

Obama vyzval Putina ke stažení vojsk: Rusko porušilo mezinárodní právo, řekl americký prezident

Americký prezident Barack Obama řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že Rusko porušilo mezinárodní právo, když rozmístilo své vojáky na Krymu, a varoval Moskvu před následky. Zároveň Putina vyzval, aby vojáky stáhl zpět na ruské základny na Krymu.

Putin nicméně prohlásil, že si Rusko vyhrazuje právo bránit své zájmy a zájmy rusky mluvících obyvatel v případě násilí na východě Ukrajiny či na Krymu. O sobotním devadesátiminutovém rozhovoru nejvyšších představitelů obou mocností dnes informovaly agentury Reuters, AFP a AP.

"Ruský prezident zdůraznil, že existuje reálné ohrožení životů a zdraví ruských občanů a krajanů na ukrajinském území," oznámil Kreml. Putin podle tohoto zdroje rovněž hovořil o provokativních a zločinných krocích ukrajinských ultranacionalistů, kteří jsou podle něj podporováni současnými úřady v Kyjevě.

Americký prezident uvedl, že pokud má Rusko obavy o ruskou menšinu na Ukrajině, mělo by o tomto problému mírově jednat s Kyjevem. V případě pokračující intervence riskuje Moskva podle Obamy mezinárodní izolaci.

Pohyby ruských vojsk na Ukrajině představují "jasné porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, což znamená porušení mezinárodního práva", uvedl Obama podle Bílého domu. "Spojené státy odsuzují ruskou intervenci na ukrajinském území," podotkl Bílý dům.

"USA vyzývají Rusko, aby snížilo napětí stažením svých sil na základny na Krymu a zdrželo se jakéhokoli vměšování na Ukrajině," dodal Obama. 

Washington zdůraznil, že "uznává pevné historické a kulturní svazky mezi Ruskem a Ukrajinou a nutnost chránit práva ruské menšiny" v zemi. Zároveň ale "prezident Obama sdělil prezidentu Putinovi, že jestli je Rusko znepokojeno ohledně zacházení s rusky mluvícími lidmi a s menšinami na Ukrajině, pak by se s touto záležitostí mělo obrátit přímo na ukrajinskou vládu".

Obama rovněž žádal zahájení "dialogu mezi Ruskem a ukrajinskou vládou, v případě potřeby za mezinárodní asistence". Podotkl přitom, že Spojené státy jsou připraveny se takovéto iniciativy účastnit.

Obama také varoval, že "porušování suverenity a územní integrity Ukrajiny ze strany Ruska bude mít negativní následky na postavení Ruska v mezinárodním společenství". "Porušování mezinárodního práva povede k větší politické a ekonomické izolaci Ruska," konstatoval Bílý dům. Spojené státy prý mimo jiné pozastaví svou účast na přípravných schůzkách před summitem skupiny zemí G8 plánovaným na léto v ruském Soči.