LSD

LSD Zdroj: profimedia.cz

Nacističtí vědci pomáhali USA v testování LSD a vyvíjení nových metod výslechů

Již dlouho se ví, že nacističtí vědci pomáhali po druhé světové válce USA ve vyvíjení nových vojenských a vesmírných technologií. Teď se objevily v této souvislosti nové skutečnosti.

Například Wernher von Braun, nacistický vývojář raket, vedl tým amerických vědců, který úspěšně otestoval první nukleární hlavici. Také se podílel na prvním pokusu Spojených států vypuštění satelitu do vesmíru. Stovkám nacistických vědců pak bylo mezi roky 1945 a 1955 uděleno americké občanství. Podle nové knihy novinářky Annie Jacobsonové „Operace Paperclip: Tajný program americké rozvědky, který přivedl nacistické vědce do Ameriky“ byl ale podíl nacistických vědců na kontroverzních amerických výzkumech daleko větší, než jsme si doposud připouštěli.

Kniha sleduje životní příbehy 21 nacistických vědců, z nichž osm předtím pracovalo přímo s Hitlerem a ostatními německými pohlaváry. Dílo odkrývá bizarní šílené divadlo, které se odehrávalo v americké armádě a tajných službách po ukončení 2. světové války.

Ve své knize píše Jacobsonové například o tajné operaci CIA zvané Artichoke: “Od 4. června 1952 do 18. června 1952 používala CIA techniky pod souhrným názvem Artichoke na dvou zajatcích. V prvním případě podali zajatci dávku LSD, poté ho zhypnotizovali a uvedli do tranzu. Výslech trval hodinu a 40 minut a zajatec si poté z výslechu nic nepamatoval.”

“Většina operace se odehrávala v utajeném zařízení v americké zóně v Německu, které se nazývalo Camp King. Ředitelem zařízení byl bývalý hlavní chirurg Třetí říše doktor Walter Schreiber. Aktivity, které se děly v tomto zařízení od roku 1946 do padesátých let, nikdy nebyly plně zdokumentovány ministerstvem obrany ani CIA,” píše Jacobsonová.

Nejméně tisíc nacistických vědců obdrželo v prvním desetiletí po 2. světové válce americké občanství. Mnoho z nich bylo členy gestapa a prováděli výzkumy na lidech v koncentračních táborech. O americké spolupráci s nacistickými vědci se poprvé začlo mluvit až v roce 1991 po vydání knihy reportérky CNN Lindy Huntové.

Annie Jacobsenová dale píše: “Byl rok 1946, válka skončila před rokem. Od jejího konce naháněli a brali do zajetí američtí vojáci Hitlerovy muže, kteří pracovali na německých vojenských programech. Poté je v americké tajné operaci Paperclip přesunuli i s jejich rodinami do USA. Bylo jich kolem 1600. Americká armáda od nich získávala informaci o Hitlerových nejstrašnějších zbraních, jako byl třeba plyn sarin nebo o umělé výrobě dýmějového moru. V roce 1948 upozornil bývalý nacistický vědec Richard Kuhn generála Louckse, šéfa americké divize pro chemickou válku, na drogu LSD, se kterou poté Američané experimentovali při tajných výsleších.

Operace Paperclip byla schválena prezidentem Trumanem v srpnu roku 1945. Jeho přímé rozkazy zněly nenajímat vědce úzce spojené s Hitlerovým režimem. Tajná služba ale oficiální rozkazy neposlouchala a vyráběla německým vědcům falešné doklady o zaměstnání a jejich minulosti. Tím jim umožnila získat bezpečnostní prověrku a dále s nimi spolupracovat na tajných projektech, to vše bez vědomí nejvyšších politických autorit.