Vláda

Vláda Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

Lidovci bodují: Sobotka jim nabídl zěmědělství i kulturu

Lidovci dostali od ČSSD nabídku na post ministra zemědělství a kultury. Novinářům to po jednání s předsedy koaličních stran řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Nevidí ale optimisticky, že by nabídku ČSSD vzala. Součástí nabídky sociální demokracie je i podmínka, že ČSSD bude mít na ministerstvu zemědělství svého náměstka. Ten by měl na starosti Státní pozemkový úřad, která má vliv na vydávání státního majetku v rámci církevních restitucí.

Bělobrádek považuje nabídku ČSSD za vstřícné gesto, vedení lidovců ale podle něj ve čtvrtek jednalo o tom, že by chtělo tři plnohodnotná ministerstva. KDU-ČSL považovala zemědělství za svoji prioritu, o nové nabídce se poradí. Jednat by o tom měl celostátní výbor strany.

Kromě zemědělství a kultury by lidovci měli mít ve vládě post bez portfeje. Lidovecký předseda uvedl, že by rád vyměnil kulturu za silnější resort. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ale považuje současnou nabídku za finální. Nedovede si představit, že by ANO s lidovci vyměnilo například obranu či dopravu za kulturu.