Putin

Putin Zdroj: Reuters

Rusko se snaží další postsovětské zemi přerušit spolupráci s EU

Velká ruská ofenziva proti Evropské unii pokračuje. Poté co se ve čtvrtek pod nátlakem Moskvy ukrajinská vláda rozhodla zastavit jednání o přidružení k EU, o víkendu se stejným požadavkem demonstrovaly tisíce lidí v moldavském Kišiněvu.

V moldavské metropoli se sešlo podle odhadů 15 až 20 tisíc příznivců Ruska – někteří s vlajkou komunistické strany – aby protestovali proti Unii. Demonstraci vedl bývalý prezident a šéf komunistů Vladimir Voronin. Prohlásil, že spolupráce s Bruselem není nikterak výhodná, protože Rusko, Bělorusko a Kazachstán mohou Moldavsku nabídnout levnější energii.

Moldavská vláda se totiž dostala do problémů se svým velkým sousedem poté, co dala najevo přání podepsat dohodu o partnerství s Evropskou unií. Moskva poté pohrozila, že pokud Moldavsko dohodu podepíše, zastaví dodávky plynu. Moldavská vláda přesto tvrdí, že dohodu o partnerství s Unií na summitu ve Vilniusu zpečetí. Rusko už předem prohlásilo, že tento krok by mohl vést k zastavení dodávek plynu. Už dříve ruské úřady – podle všeho na důkaz, že své hrozby myslí vážně – zakázaly dovoz moldavského vína.

Moldavsko by tak mohlo následovat Ukrajinu. Tamní politiky už hrozby ekonomických sankcí ze strany Ruska přinutily jednání o přidružení k Evropské unii zmrazit. Vláda premiéra Azarova ve čtvrtek oznámila, že zastavuje přípravy podpisu asociační dohody s Bruselem. V Moskvě vyvolal krok Kyjeva nadšený souhlas. „Kdyby Ukrajina úplně otevřela své dveře do Evropské unie, pak my nemůžeme naše dveře na Ukrajinu ponechat tak otevřené, jak jsou nyní,“ komentoval ukrajinské rozhodnutí prezident Vladimir Putin. Rozhořčená opozice v Kyjevě obratem označila vládní krok za velezradu. Od té doby v Kyjevě a dalších velkým ukrajinských městech, probíhají – často bouřlivé – protivládní demonstrace.

Ukrajina se tedy zřejmě na dlouho, a možná definitivně, vrací do ruské náruče. Moskva, která všechny země, do nichž kdysi vstoupila noha ruského vojáka, považuje za oblast svého vlivu, nyní bojuje o moc v Moldavsku. Z pomocí tamních komunistů a obyvatel ruské národnosti má velkou šanci.