Malta

Malta Zdroj: profimedia.cz

Teroristé a zločinci mají i do Česka volnou cestu. Přes Maltu

Na první pohled je to pro Čechy nezajímavá zpráva. Parlament na ostrově Malta v úterý schválil zákon, který umožňuje zakoupení tamního občanství včetně cestovního pasu. Jenže Malta je součástí Schengenského prostoru, takže s jejím pasem můžete volně jezdit po většině Evropy.

V Schengenském prostoru mizely podle dohod postupně hranice mezi státy, které jsou účastníky. V roce 2004 se připojily i Česká republika a také Malta. Ta ale má teď nabízet své státní občanství včetně pasu za cenu 650 tisíc eur (v přepočtu přes 17,5 milionů korun). Zákon, proti kterému protestuje opozice, čeká na podpis prezidenta, pak vstoupí v platnost.

Jak popsal list The Times of Malta, zákon je vysoce kontroverzní, ale vláda si od něj slibuje přísun peněz do státní pokladny. Kabinet argumentuje tím, že za podobnou sumu si přece málokdo maltské občanství koupí a že tato záležitost bude pečlivě kontrolována. Odpůrci proti tomu argumentují tím, že pro bohaté lidi či pro zločinecké a teroristické organizace není suma až tak vysoká, pokud si představíme, že s maltským pasem můžete jezdit volně po starém kontinentu a svobodně podnikat i bydlet v Evropské unii. Vše má v rukou maltský prezident George Abela.