Škromach Hašek Tejc

Škromach Hašek Tejc Zdroj: ČTK

Hašek rezignoval na funkci místopředsedy ČSSD. Končí také Škromach a Tejc

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek a šéf jejího poslaneckého klubu Jeroným Tejc rezignují na funkce ve vedení strany. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach rezignoval již ve čtvrtek.

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek a šéf jejího poslaneckého klubu Jeroným Tejc rezignují na funkce ve vedení strany. Chtějí tak šéfovi strany Bohuslavu Sobotkovi umožnit "plně uplatnit mandát předsedy". Za hlasováním předsednictva, které se postavilo proti Sobotkovi, si stojí. K vyvození zodpovědnosti vyzvali i další činitele sociální demokracie, zejména místopředsedy Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka.

"Téměř dva týdny jsme terčem nevídané mediální kampaně, založené na fabulaci o takzvaném 'Lánském puči'. Na setkání levicových politiků s levicovým prezidentem republiky nevidíme nic špatného," uvedli dnes ve společném prohlášení Hašek s Tejcem, kteří byli dvěma z pěti účastníků utajované povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Dva její další účastníci - Zdeněk Škromach a Jiří Zimola - již na vrcholné stranické funkce rezignovali.

Kampaň podle Haška s Tejcem, kteří "umlčovací politiku uvnitř ČSSD" nepovažují za správnou, zakryla debakl sociálních demokratů ve volbách, kde získali neuspokojivých 20,5 procenta. "Loajalita nesmí znamenat rezignaci na vlastní názor a právo jej vyslovit," četl dále z prohlášení Hašek, podle něhož mělo předsednictvo plné právo hlasovat o výzvě předsedovi strany k rezignaci.

"To nejhorší, co by se teď mohlo ČSSD stát, by bylo pokračování sporů," řekl také Hašek, podle něhož si Česko zaslouží co nejdříve stabilní vládu. Ani on, ani Tejc se prý nechtějí stát záminkou k tomu, že jednání o novém kabinetu budou neúspěšná. "Abychom umožnili Bohuslavu Sobotkovi plně uplatnit mandát předsedy a osobní odpovědnost za vytvoření a fungování vlády, rozhodli jsme se k dnešnímu dni rezignovat na své funkce ve vedení ČSSD," nechal se dále slyšet dosavadní druhý muž sociální demokracie. 

Ve Sněmovně chce dvojice politiků podporovat všechny kroky, které budou v souladu s programem a volebními závazky ČSSD. Chtějí také zajistit jednotu celého poslaneckého klubu.

"A chci právě tímto svým krokem, který jsem se dnes rozhodl učinit, zabránit rozštěpení klubu sociální demokracie," prohlásil Tejc. "Proto jsem se dnes rozhodl, že budu na nejbližším jednání, jak to bude možné, rezignovat na pozici předsedy klubu sociální demokracie a hned vzápětí bude zvolen předseda nový," řekl také.

"Zároveň si dovolím Bohuslavu Sobotkovi popřát to, aby při jednáních s partnery na půdě Poslanecké sněmovny a při prosazování programu sociální demokracie byl stejně tvrdý a důsledný, jako byl vůči kritikům ve své straně," dodal Tejc.

Ve čtvrtek rezignoval Škromach

Škromach rezignaci oznámil ve čtvrtek v prohlášení ke členům sociální demokracie v pořadu České televize (ČT) Hyde Park. Odchodem na sebe bere odpovědnost za špatný volební výsledek ČSSD, řekl. Škromach je spojován se současnou krizí v ČSSD, straníci ho viní z intrikaření proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. Sám se jako "pučista" necítí, řekl. Je ale připraven znovu kandidovat do vedení strany, pokud bude mít ČSSD o jeho služby zájem.

"Mým cílem je uklidnit situaci. Dát lidem, kteří tvoří vedení strany, možnost vytvořit vládu," řekl Škromach v ČT. "Já, jako místopředseda jsem si vědom, že volební výsledek nebyl dobrý, a vyvodil jsem z toho osobní zodpovědnost," sdělil. Pokud by byl předčasný sjezd ČSSD, pak očekává, že by mandáty složili i další členové vedení sociální demokracie, aby mohl sjezd zvolit vedení nové.