Fahd Qureshi

Fahd Qureshi Zdroj: Abcnyheter.no

Islámský fanatik v Norsku: Zabíjet homosexuály je správné

Po teroristickém útoku Anderse Breivika je norská společnost citlivá na jakékoliv projevy extremismu. V těchto týdnech vyvolalo v Norsku bouřlivou debatu zveřejnění videozáznamu z takzvané „islámské mírové konference“, na které přední představitel norských muslimů Fahd Qureshi, za podpory několika tisíc přítomných, kázal, jak je správné zabíjet homosexuály a trestat smrtí další spáchaná provinění vůči islámskému právu šaria.

„Islámskou mírovou konferenci“ pořádala v norském hlavním městě Oslu organizace Islam net, která byla založena v roce 2008 pod heslem „sdružování umírněných muslimů“. Cílem konference mělo být jednání o vyřešení neznalosti islámu ze strany evropské veřejnosti. V jistém smyslu se to organizátorům povedlo více než dokonale.

Normální muslimové, zvedněte ruce

Fahd Qureshi - v roli moderátora, za souhlasného přikyvování přítomných muslimů, na zveřejněném videu říká:

„Pokaždé když máme konferenci, pokaždé když pozveme hosta, aby přednášel, oni vždy přijdou se stejnými obviněnými: ‚Tento kazatel podporuje trest smrti pro homosexuály. Tento přednášející podporuje trest smrti pro tento nebo tamten zločin. Tamten je homofobní... onen zotročuje ženy', a tak dále a tak dále. Pořád to samé pořád dokola... A my se jim vždy snažíme říct,... já se jím vždy snažím říct: 'Podívejte to není tenhle kazatel, kterého jsme pozvali, který by měl tyto extrémní, radikální názory, jak říkáte. Tento pohled na věc má každý muslim. Každý muslim věří v tyto věci. Jenom proto, že vám o tom neříkají, že to neříkají do médií, neznamená to, že v to nevěří.' Takže se vás ptám, každého v této místnosti: Kolik z vás je normálními muslimy? Ne extremními, ne radikálními? Normální sunitští muslimové, prosím zvedněte ruce.“

Všichni přítomní zvedají ruku a Qureshi pokračuje:

„Dobrá, dejte ruce dolů... kolik z vás souhlasí, že muži a ženy by měli sedět odděleně? Prosím zvedněte ruce.“

Opět všichni zvedají ruce a Qureshi říká:

„Všichni souhlasí, všichni souhlasí, bratři a sestry, takže to není jen tento radikální chlapík ..“

Kamenovat za nemanželský sex

Qureshi ukazuje na Haithama al-Haddada, který se směje, a dále říká:

„Další otázka. Kolik z vás souhlasí, že tresty popsané v koránu a sunně (Mohammedově tradici), ať již to je smrt, ať už je to kamenováni pro nemanželský sex, ať už je to cokoliv, pokud to je od Alláha a jeho proroka (Muhammada), že je to ten nejlepší trest, který může být pro lidské pokolení. A toto bychom měli praktikovat ve světě. Kdo s tím souhlasí?“

Opět všichni zvedají ruce a Qureshi pokračuje:

„Allahu Akbar, jste všichni radikální extremisté? Všichni říkáte, že jste běžní muslimové, všichni chodíte do různých mešit v Norsku anebo jste specifickou sektou, jako Islam net sekta nebo tak, to jste? Prosím zvedněte ruce, pokud jste extremní Islam net sekta.“

Nikdo nezvedá ruce a Qureshi pokračuje: „Nikdo. Kolik z vás chodí do běžných sunnitských mešit? Prosím zvedněte ruce.“

Opět všichni zvedají ruce a Qureshi pokračuje:

„Takže co teď politici řeknou? Co média řeknou? Že jsme všichni extrémisté? Že jsme všichni radikálové, a že je nás třeba deportovat z této země?“ (Norska)

Zveřejnění tohoto videa vyvolalo rozhořčené reakce v norské společnosti a opět vedlo k nastolení otázky, jakým směrem se v Norsku ubírá rozrůstající se muslimská komunita. Krátce po zveřejnění videa se samozřejmě ozval Fahd Qureshi a další muslimové s tím, že jim nejde o zavedení islámského práva šaria v Norsku, ale Qureshiho slova z videa hovoří jasně.

 

Prohlášení učiněné účastníky této „islámské mírové konference“ znepokojuje norské politiky a organizace bojující proti šíření nenávisti a dokresluje vzmáhající se radikální názory v norské muslimské komunitě, které mohou být i příčinou, proč se norští muslimové zapojují do teroristických aktivit, jakou byla například účast norského muslima Hassana Dhuhulowa na nedávném masakru civilistů v keňském Nairobi, při kterém byly povražděny desítky civilistů včetně dětí.

Kážou to i u nás

Pro nás jako občany České republiky by mělo být znepokojující, že jedním z přednášejících hostů konference byl britský muslim Haitham al-Haddad, o kterém Qureshi prohlásil, že jej Evropané vnímají jako radikála. Ten, jak je známo, navštěvuje Českou republiku a na pozvání Muslimské obce v Praze káže i v pražské mešitě. Taktéž inspiroval Muslimskou obec v Praze k založení islámského soudu v Praze a je jedna ruka s imámem pražské mešity Samerem Shehadehem, který hlásá, že pro české muslimy nemají mít české zákony žádnou váhu.