Volby

Volby Zdroj: Marek Douša

Polemika: Někdy je normální do voleb nejít

Předčasné volby zaskočily skoro každého a výhodné snad mohou být jen pro Miloše Zemana. Jenže jemu už se také ledacos drolí pod rukama. Je pochopitelné, že některé strany se celého podniku nechtějí účastnit.

Kolega Vojtěch Varyš nazval svůj text na reflex.cz „Normální je nekandidovat“. Protože si někdy v mediích neodpustíme ironii ani v titulku, je jasné, že v tomto případě soudí, že normální by bylo kandidovat. Říká to dost drsně: „Že by českou politiku zachvátila nečekaná vlna sebereflexe? Kdepak, spíš vypočítavost a zbabělství.“

Zatímco LIDEM a Věci veřejné, což je vlastně totéž, jen tam došlo k buněčnému dělení, se pokoušejí proplížit na kandidátky jiných subjektů, jiní to odpískali. VV byly ovšem odnoží bezpečnostní agentury, tak mají zřejmě v plížení se na předem připravené pozice zkušenosti. Představa, že se někam nenápadně pokusí dostat Jiří Paroubek, je ovšem spíše komická.

LEV a LES

Dva politici to ovšem od kolegy schytali nejvíc, právě Paroubek a Martin Bursík: „Kandidovat nebude ani expremiér Jiří Paroubek, který si přitom k tomuto účelu dva roky budoval stranu. Prý aby se neztrapnil příliš slabým výsledkem. Kandidovat nebude dokonce ani Martin Bursík, třebaže kvůli tomu dramaticky těsně před volbami opustil Stranu zelených a založil si partaj novou. Člověk by řekl, že smyslem zakládání politických stran je následně s nimi jít do voleb, ale zjevně je atraktivnější zůstávat mimo politiku.“

Tedy atraktivnější to jistě není, to by pánové nezakládali strany. Atraktivní to může být leda pro paní Bobošíkovou, pro kterou je nejlepší mít stranu, dostat pár procent, sebrat státní příspěvek za těch několik hlásků nepoučitelných voličů (spíše skalních věřících) a popojet s celým cirkusem zase k dalším volbám.

Paroubek a Bursík jsou ale bytosti politické a přes všechny bytostné rozdíly jsou to realisté. Lenin prý kdysi řekl: „Hlavou zeď neprorazíš, ale je-li prohnilá, může se to podařit.“ Jenže teď ta zeď prohnilá není. Důvod, proč to teď odpískal LEV i LES jsou ale přece jen jiné. Paroubkovi se stalo to nejhorší, co se politikovi může stát, vyčpělo mu charisma. Není nový, není zajímavý, především nezastupuje žádnou významnou skupinu obyvatel s jejími zájmy. Zastupoval jen Paroubka, což je na zisk hlasů málo.

Volby budou a budou

Bursík stranu založil, protože v politice působit chce, ale šibeniční termín voleb neumožňuje ani postavit kandidátky. Na druhou stranu zůstat ve Straně zelených, která zakormidlovala doleva a kde by se musel teď objevit vedle Dany Kuchtové a Matěje Stropnického, to by snad byla politická smrt. V tomto případě je v zemi, kde jsou pořád nějaké volby, jednodušší počkat na ty další. Městský liberál, který se nestydí za označení havlovec a pravdoláskař, si může počkat na levicovou a populistickou pohromu, jaká teď na podzim přijde. Pak si bude hledat svou stranu. Novou, nebo stávající, co projde nějakou katarzí.

Volby by měly představovat radostný mejdan a kocovina má přijít až potom, v takovém nějakém normálním cyklu. Teď je mejdan spíše pohřební a kocovina hrozí ještě před půlnocí. Na těchto volbách je dobré jen to, že se po nich ukáže, kdo je kdo. Doufat lze jen, že bez trvalých následků pro demokracii.