Korea

Korea Zdroj: Google

Chcete zhubnout? Zajeďte si zacvičit do severokorejského gulagu. Černější humor už v mapách od Googlu nenajdete

Pokud často virtuálně brouzdáte světem v aplikaci Google Maps, možná jste postřehli horkou lednovou novinku. Zatímco dřív vypadala Severní Korea na mapě jako jeden velkej shluk rozmazaných hnědých a víc hnědých fleků, nově si může prohlédnout nejizolovanější zemi světa v nebývalých detailech. A navíc si přečíst tipy na výlety, za které by jistě nechal Kim Čong-un všechny recenzenty nemilosrdně zastřelit.

 

Za webové odhalení monumentálních komunistických pomníků, pracovních táborů i prázdných ulic hlavního města Pchjongjangu z ptačí perspektivy vděčíme přímo výkonnému řediteli Googlu Ericu Schmidtovi. Ten na začátku ledna navštívil Severní Koreu a zřejmě se dohodl s tamním politbyrem, že je konečně čas pootevřít zemi, kde se o svobodném internetu nemůže mluvit ani šeptem, okolnímu světu.

 

A stejně jako v každé jiné zemi, na níž se zaměřilo různobarevné oko Googlu, se i v KLDR začaly záhy objevovat desítky recenzí nejzajímavějších míst, které stojí za návštěvu. Nemají je ale na svědomí Severokorejci (dokonce ani to mizivé procento obyvatel, kteří ve svém životě zahlédli počítač) a už vůbec vám nepomůžou s plánováním dovolené.

 

Vyhráli si s nimi totiž vtipálci ze zahraničí, kteří se proti totalitnímu režimu rozhodli bojovat koňskou dávkou černého humoru. Do svých parodií na recenze proto zapojili kromě kultu osobnosti, všudypřítomného dohledu nebo testování jaderných zbraní i tak palčivá témata jako jsou nucené práce nebo hladomor.

 

Vybrali jsme deset parodií, které se podle nás trefily do černého. Najdete výstižnější?


1. Pracovní tábor v Chongjinu: "Před útěkem jsem v něm strávil devět let. Je to taková past na turisty. Místní lidé nejsou přátelští. Doporučuji pouze v rámci programu pro redukci tělesné hmotnosti.

 

2. Čínská ambasáda v Pchjongjangu: Jediné místo v okolí s připojením k internetu. Hledal jsem bezplatné lístky do Pekingské opery, ve slovu "ticket" (vstupenka) jsem ale napsal místo "ck" písmeno "b". Řekli mi, abych opustil ambasádu :(

 

3. Nukleární vědecké výzkumné centrum Yongbyon: Nebyl jsem si jistý, jestli mám tenhle výlet podniknout, nebo ne; chci říct - je to tak známá turistická destinace. Překvapilo mě ale, jak otevření a pohostinní jsou severokorejští jaderní technici. Zaměstnanci se se mnou na střídačku nechali fotit před velkými bombami. A mohl jsem si podepsat jednu z menších bomb. Na tohle nikdy nezapomenu. Dokonce mi dali na cestu i vzorky zdarma! Velmi doporučuji.

 

4. Pchjongjangská ZOO: Skvělé služby a úžasné ceny, ale jedinou atrakcí je záplava Severokorejců, kteří na místě pojídají mršiny uhynulých zvířat. Nedoporučuji.

 

5. Pchjongjangský stadion Yanggakdo: Rozhodně jeden z 60 nejlepších stadiónů v Pchjongjangu.

 

6. Pchjongjangský Haebangsan Hotel: Ujistěte se, že máte zajištěnou pokojovou obsluhu. Přátelský a zvídavý služebník Velkého vůdce na vás bude dohlížet celou noc, zatímco budete spát!

 

7. Pivovar Taedonggang: Tohle je nejlepší a jediný pivovar na světě. Vaří se zde všechna světová piva a dělají to lépe, než by to dělaly kapitalistické pivovary, tedy pokud by nějaké existovaly. Každá sklenice chutná po štěstí, úsměvech a šťastném a úsměvném potu všech pracujících.

 

8. Lidová ekonomická univerzita: Zdá se, že tahle škola může za to, že je tahle země tak zatraceně chudá. Nikde jsem nemohl najít WiFi - jak obchodují s akciemi bez internetu?

 

9. Pchjongjangské filmové studio: Myslel jsem si, že všechny severokorejské filmy jsou černobílé, aby působily dramatickým a tvůrčím dojmem. Pak jsem si ale uvědomil, že je ve skutečnosti černobílá celá země. Na můj vkus tam nevzniká dostatek filmů o hladomoru.

 

10. Gulag Hwasong: Nejlepší gulag ve městě. Dostupný a se skvělým ubytováním! Příroda je skvělá, lidé jsou příjemní a skromní. Tenhle tábor bych doporučil každému, kdo chce přijít o svá práva a svobodu ve prospěch Velkého vůdce!