Roman Franta

Roman Franta Zdroj: ČTK

Nostalgie, tu můžu... Pět ukázek zaslaných Reflexem komentuje malíř Roman Franta

Malíř, jehož proslavily obrazy poskládané ze zástupů brouků, před pár dny oslavil padesát. Hraje také výborně tenis a svůj silný úder uplatňuje i při hře na bicí. Od uplynulého pondělí vede docent Roman Franta v pořadí jedenáctý ročník Letní malířské akademie na pražské AVU, které se účastní na šest desítek aktivních fanoušků malby z Česka, Belgie, Německa i Číny.

Blur - The Universal

Závěrečná píseň živého dvojalba britské skupiny, jež vzniklo během koncertu poslední den olympiády v Hyde Parku.

Je to klasika od Blur. Líbí se mi, jak je zkomponovaná, zapojení smyčců a trubek. Z písně čiší optimismus i naděje, snad právě proto ji hráli v poslední den olympijských her v Londýně.

 

 

Underworld- Caliban’s Dream

Ukázka s alba The Opening Ceremony Of The London 2012

Tuhle píseň už mám spojenou s velkolepým zahájením LOH a už ji nedokážu oddělit a vnímat samostatně. Působí na mě kosmopolitně, je to taková scénická skladba pro davy „herců“ v proměňujícím se divadelním prostředí, gradující k vrcholu. Jo, myslím, že pro tento účel se to Underworldu skvěle povedlo. Píseň souzní s celkovou atmosférou zahajovacího ceremoniálu a téměř si nedovedu představit jinou skladbu.

 

 

Dead Can Dance - Amnesia

Australská kapela se vrací na scénu po šestnácti letech albem Anastasis.

Tak tohle mě naopak zasáhlo. Bezvadná, pomalá píseň s famózním hlasem, citlivě doplněná klavírem, cimbálem a dalšími akustickými nástroji. Dobře se to poslouchá a výborně u toho maluje. To jsou přesně ty skladby, které mám rád při dokončování obrazů. Tím chci říct, že Dead Can Dance příjemně navázali na svou starší tvorbu.

 

 

Trailer k filmu Frankenweenie

Tim Burton na nedávném festivalu Comic Con představil celovečerní 3D verzi svého krátkého dílka z roku 1984.

Ale jo, to by mohl být dobrý úlet. Spousta trhlých nápadů a černého humoru z počátku Burtonovy filmové kariéry, vyztužené současnou 3D animací v černobílém provedení, to určitě zaujme. Rád se zajdu na jeho nekonvenční myšlenkové pochody podívat. Určitě s větším očekáváním než na jeho hrané filmy s Johnnym Deppem.

 

Trailer k filmu Atlas mraků

Velkoryse pojatá adaptace stejnojmenného románu, jejíž režie se ujali stvořitelé Matrixu, sourozenci Wachowští a Tom Tykwer.

Jsem zvědav na další cestování v čase s netypicky vyhlížejícím Tomem Hanksem. Nejsem úplným příznivcem přetechnizovaných science fiction filmů, ale spolupráce sourozenců Wachowských a Tykwera by mohla světy budoucnosti, současnosti i minulosti zajímavě propojit.