Dva šestnáctiletá kluci z Minnesoty chtějí ovládat počítač očima a mimikou

Dva šestnáctiletá kluci z Minnesoty chtějí ovládat počítač očima a mimikou Zdroj: Kateřina Kadlecová

1552 skvělých studentských vědeckých projektů, z nichž většina je na úrovni diplomních projektů a některé by svým autorům přinesly rovnou titul Ph.D., kdyby byli starší
Dvacetiletá biofyzička Eva Umlaufová z Jeseníku už dnes studuje na olomoucké univerzitě
Monika Dobrovodová a Ivana Smutná změřily 374 dětí v deseti věkových kategoriích od šesti do patnácti let. Zjistily mimo jiné to, že rapidně tloustneme
Informatik Tomáš Mariančík mi dvacet minut trpělivě vysvětloval svůj projekt týkající se experimentálních procesorových architektur, které vytvořil. Nepochopila jsem
Jimin a Yeonjung tvoří jeden z devíti jihokorejských týmů
20
Fotogalerie

Do USA se sjely stovky "dětí", které dělají velkou vědu. Podívejte se

Ty „děti“ v titulku jsou možná neadekvátní; vzhledem k tomu, že se jedná o vědeckou elitu planety. Vtip je v tom, že si ve Spojených státech, kde se právě nacházejí, nikdo z těch talentovaných techniků a nadaných výzkumníků legálně nedá panáka na oslavu své účasti na finále nejvýznamnější juniorské vědecké a technologické soutěže světa.

A jen málokterý z nich by si mohl řekněme v Evropě sednout za volant sporťáku koupeného za vyhrané desetitisíce, ne-li statisíce korun. Podívejte se do fotogalerie, co dokáže parta 1552 teenagerů, když se vrhnou do laboratoří, dílen a terénu.

 

V americkém Pittsburghu právě dnes vyvrcholí předáním hlavních cen Intel ISEF 2012 - týdenní festival mozků, mezinárodní studentská soutěž vědeckých a technologických projektů. Přes patnáct set juniorů z 68 států světa ve věku od 14 do 20 let měří síly v sedmnácti kategoriích od biochemie přes environmentalistiku po informatiku a matematiku. Česko zde má také zastoupení: viz předchozí článek.

 

Bojují o ceny a stipendia v hodnotě převyšující tři milióny dolarů, seznamují se s tématy a metodami svých kolegů-konkurentů, třesou si pravicí s nositeli Nobelových cen, jichž mezi zhruba tisícem porotců, hodnotitelů, hostů, a zejména „panelistů“ (jak se dnes pěkně říká přednášejícím a diskutujícím odborníkům sedícím u jednoho stolu pod moderátorovou taktovkou a sprchou otázek publika) není zrovna málo, a poznávají zemi, na jejíchž univerzitách dříve nebo později skončí většina z nich.

 

Práce na náročných projektech, leckdy na úrovni disertační práce, zabrala těmhle středoškolákům rok i dva: máme tu myš pohybující kursorem po obrazovce ve 3D (má podobu „elektronické rukavice“), třídimenzionální displej, pár nových poznatků v léčbě HIV a různých typů rakoviny, banánový ocet jakožto šikovný lapač mušek drosofil, kterým se česky neříká zbůhdarma octomilky, nějaké ty pokusy s nanovlákny a uhlíkovými trubičkami…

 

 

A všechna ta excelence vznikla jen díky dobrým systémům školství, kvalitním učitelům a jejich podpoře, pochopení rodičů, možnosti studentské spolupráce s univerzitami i soukromými firmami, ale především díky vlastní inteligenci, vytrvalosti a píli těch úžasně chytrých lidí.

 

Vyhraje některou z hlavních cen jeden z českých projektů? Nebo nás porazí bratia Slováci, s nimiž nesoupeříme jen v hokeji?