Kresby Michala Suchánka z chystané knihy komiksů podle povídek Ondřeje Neffa

Kresby Michala Suchánka z chystané knihy komiksů podle povídek Ondřeje Neffa Zdroj: Michal Suchánek

Kresby Michala Suchánka z chystané knihy komiksů podle povídek Ondřeje Neffa
Kresby Michala Suchánka z chystané knihy komiksů podle povídek Ondřeje Neffa
Kresby Michala Suchánka z chystané knihy komiksů podle povídek Ondřeje Neffa
Kresby Michala Suchánka z chystané knihy komiksů podle povídek Ondřeje Neffa
Kresby Michala Suchánka z chystané knihy komiksů podle povídek Ondřeje Neffa
7
Fotogalerie

Internet je báječný. Stačil jediný odkaz a český grafik si vybírá z nabídek zahraničních vydavatelů

Český výtvarník Michal Suchánek po večerech kreslí komiksy podle povídek Ondřeje Neffa. Když ztratil víru ve svůj projekt, jeho přítelkyně požádala internetové uživatele reddit.com o názor. Následovala vlna nadšených reakcí a možná i smlouva se zahraničním vydavatelem.

 

Výtvarník Michal Suchánek přes rok pracuje na komiksu podle povídek Ondřeje Neffa. Není to jeho zaměstnání, na kresbách pracuje po večerech. Práce se ale začala trochu zadrhávat, čehož si všimla jeho přítelkyně Alžběta Trojanová, kterou možná znáte jako moderátorku televizního pořadu Re-Play.

 

Alžběta viděla, jak se přítel trápí a chtěla mu dodat sebedůvěry. Vzala pár kreseb, nahrála je na web (vy si je můžete prohlédnout v galerii) a na populárních zahraničních stránkách reddit.com stručně popsala jeho příběh. „Myslím, že začíná ztrácet víru ve svůj projekt. Možná ztrácí i rozum. :) Reddite, co si myslíš? Nějaké pozitivní komentáře?“

 

A kolik! Odezva byla ohromně nadšená. Během pár hodin mu kresby pochválilo kolem dvou set lidí a zhruba tisícovka se poklonila tím, že klikla na jakousi redditovskou obdobu facebookového tlačítka „to se mi líbí“.

 

 

 

„Jeho kresby jsou lepší než spousta komiksů, které teď vycházejí. Zatraceně, i některé větší tituly mají horší kresby než tyhle. Měl by jich nahrát na web víc. Mnohem mnohem víc,“ napsal například uživatel s přezdívkou Ghostlymagi a 193 dalších lidí tento komentář „olajkovalo“.

 

Řada čtenářů navíc nabízela, že finančně podpoří vydání knihy v zahraničí. „Dám dvacet dolarů za anglickou verzi,“ napsal jeden uživatel. „Udělej tričko a rád za něj dám padesát dolarů,“ píše další.

 

Odkaz na Redditu vyústil v nabídku od nakladatelů

 

Ta největší bomba se ale objevila mimo viditelnou část redditu. „Asi hodinu po tom, co jsem ten komiks dala na Reddit, se začali ozývat z amerických nakladatelství - což byl brutální šok,“ řekla nám Alžběta Trojanová.

 

Nadšený je z toho i sám Michal Suchánek: „Nejvíc mě šokuje, že vydavatelé se ozvali na základě pár obrázků... A že mají zájem, aniž by věděli, co bude uvnitř a o čem to bude. Že je natolik zaujala moje grafika.“ Ozvali se mu nakladatelé z Anglie, Německa a dokonce dva velcí vydavatelé z Ameriky. Zájem o spolupráci projevil například kultovní vydavatelský dům Dark Horse. Debaty jsou ale samozřejmě na úplném začátku a nic není jisté.

 

A co vlastně říkal na reakce fanoušků? „Pro mě osobně to bylo až šokující, jakou pozitivní vlnu ohlasů to vyvolalo.“

 

Paf je z toho i spisovatel Ondřej Neff. Michal Suchánek měl zatím tolik práce s vyřizováním nabídek, že mu o tom ani nestihl povyprávět. O úspěchu se tak dozvěděl až od nás. „Tak to je perfektní, vůbec jsem tom nevěděl. Moc mu gratuluju,“ vzkazuje Neff.

 

I jemu se Michalovy kresby velmi líbi. „Kreslí to skvěle, je sympatický a ohromně nadaný. Legrační je, že před rokem jsem mu říkal, že projekt beru jako investici a možnou cestu do světa.“ To tedy byla možná velmi prorocká slova.

 

První knihu snad dokončí do konce roku

 

Co tedy bude teď? „Vzhledem k tomu, že to dělám ve volném čase, tak pro mě se nic nemění - krom toho, že vím, že to snadno vydám v zahraničí,“ říká střídmě Suchánek.

 

Hlavní úkol je dokončit do konce roku první knihu: soubor tří komiksů podle Neffových povídek. Potom se prý začne zabývat dalšími věcmi.

 

Takže výpověď a profi kariéra? „Nevylučuju to, ale má význam jen pokud bych pracoval se zahraničními autory a na zahraničním trhu. Však víte, jak je to s komiksy a knihami v Česku. Tím by se uživit nedalo. Teď ale jen odpovídám na dotazy a všem pokorně vysvětluju, že to dělám ve volném čase.“

 

Je ještě brzy na to říkat, že jediný odkaz na reddit českému výtvarníkovi rázně promluvil do života, ale nechybí k tomu daleko. Příběh Michala Suchánka ovšem opět ukázal, že když se skloubí talent (to především), trocha štěstí a síla internetu, věci mohou nabrat nečekaně rychlý spád.