Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Jan Ignác Říha

Pavel Bém exkluzívně pro Reflex: Byl jsem politicky zavražděn

Někdo po mně chce, abych si připjal Davidovu hvězdu jako v tom nejhorším scénáři antisemitských válek, říká bývalý pražský primátor PAVEL BÉM (49) a dodává: „Stal jsem se součástí zpravodajské hry.“

 

Co říkáte odposlechům vašich hovorů s Romanem Janouškem, které zveřejnila MF Dnes?

MF Dnes otiskla přepis s největší pravděpodobností nelegálně pořízených odposlechů Bezpečnostní informační služby z první poloviny roku 2007. Klaďme si otázku, co ty odposlechy říkají. Nechám stranou skutečnost, že špiclování, odposlouchávání jsou odpornou záležitostí, že lézt někomu do soukromí je neodpustitelné, neospravedlnitelné, a pokud se nejedná o nějaký skutečný zločin, tak i neobhajitelné. Najednou neexistuje hranice mezi intimitou a soukromím člověka a veřejným prostorem a taková společnost, jež to umožňuje, je perverzní a zvrácená. Co v těch hovorech vyděsilo nejvíce vás?

 

Že vám Janoušek kupoval lyžařské boty.

Jsem vášnivý lyžař, jenž má rád freeriding, a co je špatného na tom, když zavolám kamarádovi a chci po něm boty?

 

Kdybych chtěl po někom typu Janouška, aby mi koupil boty, tak mě vyrazí z Reflexu.

A co je na panu Janouškovi tak specifického, že mi jako kamarád nemůže koupit boty?

 

Nebo když vám kupuje ledničku na víno.

V čem je rozdíl mezi panem Janouškem, který kupuje boty nebo ledničku za moje peníze, a mezi tím, když si tyhle věci objednávám u dodavatelské služby? V čem je to rozdíl, proboha? Pan Janoušek nikdy od města nedostal žádnou veřejnou zakázku. Nikdy! Panu Janouškovi a jeho firmám jsem neměl ani odvahu pomáhat. Ať mi někdo ukáže, kde jsem pana Janouška zvýhodnil a kdy pan Janoušek vydělal nějaké finanční prostředky, za něž mi koupil ledničku. Co je na tom špatného, že pan Janoušek konzultuje s primátorem po telefonu, tajně odposlouchávaném, jací uchazeči se přihlásili k seznamu žadatelů o výběrové řízení na ředitele krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny, proboha? Co je na tom špatného a neetického?

 

Myslím, že je to vzhledem k jeho profesi střet zájmů.

Proboha a co tak asi dělají tisíce jiných lidí v manažerských pozicích, když chtějí zaměstnat někoho někde? Nedělají nic jiného, než že to konzultují, ať už s kamarády, nebo s kýmkoliv jiným, a hledají ty pravé manažery. Proč bych se, proboha, nemohl zeptat, proč bych se nemohl snažit ovlivnit, kdo se tím ředitelem krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny stane?

 

Proč se Roman Janoušek neustále motal kolem pražského magistrátu?

Kdyby pan Janoušek měl tu neuvěřitelnou fenomenální moc, že by byl schopen ovlivnit v zásadě stovky lidí, aby dělali jednu věc, pak by si zasloužil přezdívku nebo nálepku lorda Voldemorta. Tedy ztělesnění toho magického zla, jež záhadně vstupuje do hlav prostých, obyčejných lidí a nutí je konat bez jejich vlastní vůle. Ale, nezlobte se, my nežijeme ve světě, kde by tohle někdo dokázal. Možná že toho jsou schopni sibiřští šamani, ale ty stovky těch úředníků, stovky manažerů, stovky politiků, to není žádná uzavřená sekta, kde by lidé existovali bez vlastní vůle. Média Janouškovi připisují roli mocného arciďábla, mága, superkmotra, který je za vším, což je absurdní, virtuální, prostě směšná spekulace, z níž vycházejí sdělovací prostředky.

 

Takže podle vás jste obětí nějaké hry?

Řeknu to jen stručně, čemu jsem vystaven: strašné odposlechy, totální dehonestace, ztráta cti a lidské důstojnosti. Na druhou stranu – ten Pavel Bém, jakého protidrogoví bojovníci znali v první polovině devadesátých let jako čestného a spravedlivého muže, se nenechá jen tak něčím a někým zastrašit...

 

Ano, tak vás mnoho lidí znalo.

Ano, a najednou jsem se proměnil v jakéhosi padoucha. S velkou pravděpodobností hraničící s jistotou jsem se stal součástí nějaké zpravodajské hry. Bohužel nevím, čím jsem si to vysloužil, možná že … Možná že i tou svou neústupností, možná že tou svou tvrdohlavostí, možná tím, že jsem někomu šlápl na kuří oko. Je pravděpodobné, že jsem díky své aroganci udělal spoustu chyb a řadu novinářů pozurážel. V každém případě si svou dnešní situaci čtu jako složitější příběh, složitější šachovou partii, kde byl učiněn první tah.

 

V čem spočíval první tah?

Byla na mně spáchána krvavá politická vražda. Přitom si nejsem vědom, že bych se dopustil nějakého zla, něco ukradl nebo někomu nějak ublížil.

 

Co chcete dál dělat?

Přijde mi absurdní, abych si připjal jakousi Davidovou hvězdu v tom nejhorším možném smyslu antisemitských válek. Nechci být obětním beránkem, protože jsem nic špatného neudělal.

 

Cause Bém-Janoušek se věnujeme v tištěném Reflexu č. 13/2011, který vychází 29. března.