Ctrl

Ctrl Zdroj: Profimedia.cz

Švédsko uznalo náboženství milovníků kopírování. Uctívají svaté symboly CTRL+C a CTRL+V

Ve Švédsku se objevila nová, oficiálně uznávaná církev. Její zástupci si říkají kopimisté ve vší vážnosti považují sdílení souborů na internetu za náboženský rituál. Církevními symboly jsou klávesové zkratky CTRL+C a CTRL+V pro kopírování a vkládání dat a "věřící" zastávají názor, že informace obřadem kopírování nabývají na hodnotě.


O oficiální schválení podle serveru TorrentFreak.com kopimistická církev usilovala od založení v roce 2010. Úřady ale žádost jejího zakladatele, studenta filozofie Isaka Gersona, dvakrát zamítly. Dostatečně prý neformalizoval náboženské rituály. Třetí žádost o registraci byla přijata.



Přestože je sdílení souborů ve Švédsku bez souhlasu majitele autorských práv i nadále považováno za nelegální, Gerson věří, že oficiální přijetí církve odstraní stigma spojené se sdílením dat. Doufá také, že na existenci nové církve budou pamatovat i poslanci při formulování budoucích zákonů.

 


Církev nevyžaduje od svých členů žádné poplatky a pořádá náboženská setkání, v nichž kopimisté sdílejí s ostatními informace skrze remixování a kopírování.

 

Jen za poslední půlrok podle serveru TorrentFreak se počet členů Misionářské církve kopimismu, jak zní její oficiální název, ztrojnásobil - z jednoho na tři tisíce. A v souvislosti s posledním "požehnáním" její existence toto číslo zřejmě ještě poroste. "Myslím, že k přihlášení ke kopimismu najde odvahu více lidí. Možná ne na veřejnosti, ale alespoň mezi blízkými," doufá podle serveru Gerson.