revolver

revolver Zdroj: snowflakesinhell.com

Je libo růžový revolver? Proč se u nás dostanete k pistoli obtížněji, než v Americe

Nikde na světě není tak lehké dostat se ke střelným zbraním, jako v USA. Nemusíte být ani občanem této země. Stačí předložit povolení k trvalému pobytu a hned si můžete domů odnést celý zbrojní arzenál.

 

Občan USA předkládá pouze potvrzení o svém bydlišti a nějaký průkaz totožnosti – stačí například řidičský průkaz. Ten je rovněž důkazem plnoletosti. Tím je procedura povolení k nákupu zbraní i munice ukončena. Domů si můžete odnést třeba sedm samopalů a dva tisíce kusů munice.

 

 

Německý týdeník Der Spiegel pod titulkem „Divoký Západ“ (Wilder Westen) uvádí, že v letech 2000 až 2009 se nákup střelných zbraní v USA zvýšil o 64,3% . Prý se jedná o strach Američanů z rozhodnutí presidenta Obamy, týkajícího se zákazu nákupu střelných zbraní bez zbrojního pasu, získaného na základě složení zkoušky. Každý se tedy chce náležitě zaopatřit než k tomu dojde. Jde o podivnou absurditu, neboť Barack Obama s něčím takovým nikdy nevyhrožoval, ba se o tom nezmínil ani jednou větou. Zdá se, že jde o mýtus tajně šířený americkými producenty ručních zbraní, sloužící ke zvyšování obratu v daném hospodářském odvětví.

 

Podle německého Der Spiegel, odvolávajícího se na statistiku americké National Rifle Association, vlastní v USA celkem asi 80 milionů osob více než jednu střelnou zbraň. V roce 2009 bylo prý vydáno civilním obyvatelstvem přes 400 milionů dolarů na nákup střelných zbraní a munice do soukromého vlastnictví. Odhaduje se, že tato tendence by mohla v letech 2010 – 2011 stoupnout ještě o cca 12 – 14 %. Prodejní výstava zbraní v Chantily ve státě Virginia (The Nation´s Gun Show) v září 2010 jasně ukázala zájem Američanů o zbraně všeho druhu. Na výstavní ploše o rozloze 1,5 čtvereční míle (přibližná velikost = dva fotbalové stadióny) bylo vystaveno přes 150 000 kusů všeho, čím se dalo střílet, bodat, sekat, házet a píchat. Během tří dnů navštívilo výstavu přes 15 000 návštěvníků.

 

 

Držení zbraní v USA není motivováno ani tak snahou se proti něčemu „bránit“, nýbrž jde o tradiční národní kulturu, která má své kořeny z doby osídlování tohoto kontinentu Evropany a z časů „Divokého Západu“. Zbraně mají pro Američana převážně sběratelskou hodnotu. The Nation´s Gun Show nabízí skutečně všechno, od kýče až po vynikající umělecká díla. Dámy si mohou koupit malebný růžový revolver, pasující perfektně do kabelky na divadelní představení nebo do Opery. Jsou zde rovněž k dostání přesné kopie Winchestrovek, kterými střílel Buffalo Bill v Arizoně bizony. Milovníci umění mohou plesat nad loveckými puškami s prvotřídními uměleckými rytinami na kovových částech zbraní. Nechybí ani vynikající řezbářské práce na pažbách pušek s nejrozličnějšími loveckými motivy. Je možno si zakoupit i repliku indiánské ládovačky ála „Vinnetou“, vykládanou vzácnými ozdobami ze sloní kosti…

 

 

Mezi řádky je možno číst lítost autora, že věnovat se takovému „válečnému“ koníčku, jako to činí Američané, není v SRN dost dobře možné, neboť šance získat v Německu zbrojní pas je velmi malá. Jinak v Anglii to absolutně nejde vůbec. Ve Švýcarsku a v České republice se legalizuje přístup ke zbraním pro sběratelské účely každému, kdo má zbrojní pas kategorie „A“ a je za určitých okolností možné získat i povolení ke sbírce automatických zbraní, což není dokonce ani v USA přípustné. Nejdemokratičtějšími zeměmi na světě jsou v tomto směru Švýcarsko a Česká republika. Za daných legálních předpokladů se dámy nejen v USA, nýbrž i u nás mohou klidně zaopatřit růžovým revolverem.