Globální oteplování

Globální oteplování Zdroj: profimedia.cz, ČTK

Kolik Zeměkoulí potřebujete k životu? Jedna nestačí

Je vlastně zázrak, že v Americe, kde byla podle OSN předloni denní spotřeba vody na jednotlivce 575 litrů, což je šestkrát více než v Česku (dle údajů Českého statistického úřadu), se vůbec někdo pokouší šetřit. Přesto provozuje tamní National Geographic pár adres, kde se lidé snaží dopočítat úspory.

 

Umíte-li anglicky, zde najdete test své spotřeby energie a doporučení na její snížení, měsíc po měsíci. Dozvíte se třeba to, že v listopadu máte začít hledat a ucpávat všechny spáry, škvíry a díry, co v baráku máte. Prý žerou vaše drahé teplo! No nekecej…

 

Tady už je o něco smysluplnější test vaší zelenosti. Sada otázek na vaše bydlení, konzumaci, způsoby transportu atd. nám Čechům zřejmě odhalí, že jsme zelení proti své vůli. Aspoň tedy jste-li chudí a zatížení hypotékou jako já – a byť jen trochu, přece jen používáte mozek. Test je opět typicky americký: zeptá se vás, zda máte speciální televizi šetřící energii, ovšem otázka, zda vůbec vlastníte nějakou televizi, autorům vůbec nepřišla na mysl, stejně jako možnost recyklovat odpad. Můj „greendex“ je 60 – co to znamená, pochopíte, když testu věnujete deset minut. Z obyvatel zkoumaných 17 zemí se „ekologičnost mého života“ blíží impaktu, který má na životní prostředí průměrný Ind. Indie test zelenosti vyhrála. A kdo je poslední? Samozřejmě strýček Sam a jeho parta obézních obžerů se stovkami bavlněných triček a stohy jednorázových papírových talířů v plastových skříních. (Za tuto generalizaci se omlouvám těm třem Američanům, kterých se výše zmíněná charakteristika netýká.)

 

Tady vám Amíci, kteří kupují benzín za méně než poloviční cenu než my, doporučí, jak na něm ušetřit. Já si tenhle kvíz dělat nemůžu – má metoda šetření za benzín zní „Nemít auto“. Podle rok dva starých statistik mají obyvatelé Spojených států 765 aut na 1000 Amíků, z Čechů bylo roku 2008 majiteli aut 399 z 1000.

 

A nyní dobrý a přísný test pro Čechy v českém prostředí, Hra o zemi. Zatímco průměrná ekologická stopa v ČR je 4,8 globálních hektarů na osobu, celkem má současný svět k dispozici jen 1,8 biologicky produktivních globálních hektarů na osobu. Ačkoli sama za sebou zanechávám „jen“ ekologickou stopu velikosti rovných čtyř globálních hektarů, informují mě autoři testu, že kdyby žil každý jako já, potřebovalo by lidstvo 2,2 planety. No jo – jezdím dvakrát týdně 126 km vlakem, létám často a daleko, nejsem vegetariánka a navíc bydlím sama. Mimochodem, v USA mají průměrnou ekostopu 9,6, což mě ale nijak neuklidňuje.

 

Máte z toho depku? Udělejte si ty testy a pak běžte spálit pár PET-flašek. Zahřeje to.