Hessy Levinsons Taft.

Hessy Levinsons Taft. Zdroj: Flickr

Perfektní árijské dítě? Goebbelsem vybraná holčička byla ve skutečnosti Židovka

Kanadský žert, který mohl skončit smrtí hned několika lidí. Tak by se dal krátce popsat čin předního německého fotografa 30. let Hanse Ballina. Ten v roce 1934 fotil zhruba půlroční holčičku židovských umělců a jeden ze snímků se mu mimořádně povedl. Když pak přišel od nacistů rozkaz, aby zaslal své nejlepší fotografie dětí do soutěže o perfektní árijské dítě, Ballin ani na chvíli neváhal.

Jacob a Pauline Levinsonsovi přišli do Berlína v roce 1928. Doufali, že se uchytí jako zpěváci, ale jejich židovský původ jim nalezení práce velmi znesnadňoval. V důsledku vzrůstajícího antisemitismu nemohli najít angažmá a nakonec skončili v nuzném bytě, kde se jim 17. května 1934 narodila dcera Hessy. Navzdory finančním problémům ji mladí manželé vzali k jednomu z nejlepších fotografů v Berlíně. A jak Hessy později vzpomínala, její matka na to byla náležitě pyšná.

Výsledkem byla série fotografií, z nichž tu nejlepší pověsili Levinsonsovi na čestné místo v obývacím pokoji. Krátce nato jim Paulinina kamarádka začala tvrdit, že stejný snímek Hessy viděla na obálce časopisu. Manželé tomu samozřejmě nemohli uvěřit, a tak ji poprosili, ať jim jeden výtisk přinese. Když tak učinila, Levinsonsovi zjistili, že jejich dítě používají nacisté k propagaci árijské rasy. Pauline věděla, že Hans Ballin si byl vědom jejich židovského původu, a tak za ním obratem vyrazila.

Hessy Levinsons jako údajně "ideální árijské dítě".Hessy Levinsons jako údajně "ideální árijské dítě".|Flickr

„Řeknu vám to takhle,“ citovala Ballina později Hessy. „Řekli mi, že mám poslat 10 fotek do soutěže krásy pořádané nacisty. Stejně jako 10 dalších slavných fotografů. Takže 10 fotografů poslalo 10 fotek a já poslal fotku vašeho dítěte. Hledali perfektní příklad árijské rasy pro svou propagandu. Nemohl jsem si to odpustit. A vidíte, ze všech dětí si vybrali zrovna to vaše. Chtěl jsem je zesměšnit.“

Fotografie se začala rychle šířit a nacisté ji použili na celou řadu propagačních předmětů. Hessy tak k prvním narozeninám dostala od tety přání, na kterém byl její vlastní obličej. Celá rodina měla ze svého malého tajemství škodolibou radost. Levinsonsovi se nakonec usadili ve Spojených státech a Hessy se stala profesorkou chemie na univerzitě St. John‘s v New Yorku. V roce 2014 pak předala originální časopis, jenž koupila její matka, památníku obětí a hrdinů holokaustu Jad Vašem v Izraeli.

„Teď už se tomu můžu smát. Ale kdyby nacisté tehdy věděli, kdo opravdu jsem, nebyla bych naživu,“ řekla při té příležitosti Hessy Levinsons Taft reportérům.