...

... Zdroj: iStock

Ženy, které si špatně čistí zuby, mají nižší pravděpodobnost těhotenství, ukázal výzkum

Tým vědců z Helsinské univerzity testoval vztah mezi zvýšenou přítomností bakterií ve slinách žen a mírou jejich plodnosti. Výsledek je fascinující: ženy, které ve slinách dutiny ústní měly méně bakterií, otěhotněly, zatímco ženy s větším výskytem bakterií v ústech nikoliv. Výzkum publikoval prestižní vědecký časopis Journal of Oral Microbiology.  

Výzkum probíhal následujícím způsobem. Vědci vybrali ženy ve věku 19–42 let, které si přejí otěhotnět. Ani jedna z žen nebrala hormonální antikoncepci. Účastnic tohoto výzkumu bylo celkem 256 a všechny pocházely z oblasti Kavkazu. Vědci ženám pravidelně odebírali vzorky z dutiny ústní a díky složení těchto vzorků byli vědci schopni říct, jakou péči ženy věnují ústní hygieně. Klíčová byla především přítomnost anaerobní patogenní bakterie Porphyromonas gingivalis, která je mimo jiné odpovědná za zubní onemocnění a záněty. Přítomnost této bakterie souvisí mimo jiné s kvalitou ústní hygieny a s její četností.

Ženy se snažily otěhotnět během dvanácti měsíců. Výsledek ukázal, že ženy, které měly v ústech zvýšenou hladinu Porphyromonas gingivalis, neotěhotněly, zatímco ženy s nižším výskytem této bakterie ano. Přestože studie se zaměřovala i na další aspekty a příčiny onemocnění dásní a zubů, dá se říct, že tento výsledek výzkumu je pro laickou veřejnost nejzajímavější.

Výzkum schválila finská zdravotnická etická komise a pečlivě jej sledovala. Kolik žen z celkového počtu 256 skutečně otěhotnělo, však studie neuvádí. „Náš výzkum se nesnažil odpovědět na otázku, proč některé ženy nemohou otěhotnět, snažil se pouze ukázat, že ústní bakterie mohou způsobit i trvalý efekt, a to i v menším obsaženém množství,“ uvádí Sussana Pajuová z Helsinské univerzity. „Bude třeba ještě další výzkum, který by celý problém hlouběji rozvedl,“ uzavírá.