Velká rudá skvrna

Velká rudá skvrna Zdroj: NASA

Skrvrna na zatím nejdetailnějším snímku
NASA dokreslila do snímku i siločáry pólů Jupitera
Postavení Jupitera vůči Zemi
3
Fotogalerie

NASA přinesla detailní snímky Jupiterovy skvrny, plynný obr byl vůbec nejblíže Zemi

Ve svrchní části atmosféry největší planety naší soustavy se nachází zvláštní útvar, který při pozorování vypadá jako skvrna. Podle svého tvaru se také jev jmenuje – Velká rudá skvrna přitahuje pozornost vědců a astronomů po celém světě. Nyní se na ni zaměřila americká NASA a díky ní se teď na skvrnu můžeme podívat na detailních fotografiích s vysokým rozlišením. 

Třetího dubna se Jupiter na své oběžné dráze dostal na vůbec nejbližší místo vzdálené „jen“ 668 milionů kilometrů od planety Země. Toho využila NASA, aby Hubbleův teleskop, který přináší na Zemi snímky z kosmu již od roku 1990, namířil své objektivy na Jupiterovu Velkou červenou skvrnu. Video a snímky mají zajistit lepší možnost pozorování této skvrny, kolem níž panuje stále mnoho otazníků. Vědcům se například stále nepovedlo uspokojivě vysvětlit, jak skvrna vůbec vznikla. 

Video placeholde
Detailní pozorování Velké rudé skvrny. • NASA

Velká rudá skvrna není ve skutečnosti skvrna, nýbrž atmosférický jev. Jedná se o hurikán, který se otáčí v opačném směru než planeta Jupiter. Protože Jupiter patří spolu se Saturnem, Neptunem a Uranem k takzvaným plynným obrům, je i tato skvrna tvořena plyny, které na planetě neustále „bouří“. To způsobuje, že skvrna často mění barvu, velikost i tvar.