Plejtvák chycený do sítě

Plejtvák chycený do sítě Zdroj: youtube

Španělská verze Zachraňte Willyho: Plavec vyprošťoval velrybu ze sítě

Plavec ze Španělska se stal hrdinou, když riskoval svůj život, aby zachránil velrybu zachycenou do pasti na Kanárských ostrovech. Cesar Espino spatřil pod hladinou 15 metrů dlouhého tvora, který byl chycený a zamotaný do rybářské síťě.

Neváhal a potopil se, aby síť a lana, do kterých byla velryba zamotaná od tlamy až po ocas, přeřízl a osvobodil ji. „Když jsme se přiblížili a spatřili dýchat její veliké tělo, uvědomili jsme si, že je zamotaná v síti,“ řekl Espino novinářům. „Rychle jsem skočil do vody, a když mě velryba zaregistrovala, pochopila, že se jí snažím pomoct.“ Soucitně se jí pokoušel uvolnit provazy, ale potápěl se pouze se šnorchlem. Trvalo to asi hodinu, než se podařilo velrybu uvolnit.

Nejdříve se podařilo osvobodit ocas, ale její tlama byla zamotaná ze všech stran, jako uzda na koně. Vyprostit ji bylo velmi komplikované a složité. Několik minut po osvobození ale bylo vidět, že velryba je v pořádku a rychle se vydala pryč. Celé drama Cesarův kamarád zachytil na video; na YouTube už ho zhlédly tisíce lidí.

Velryba byla později identifikována jako plejtvák Brydeův, který se v oblasti Kanárských ostrovů příliš nevyskytuje. Jsou to mírní tvorové, kteří se živí planktonem, ale úder jejich silným ocasem by člověk přežil jen těžko.