Další objev britských vědců – první záznam o slovu „fuck“  z roku 1310

Další objev britských vědců – první záznam o slovu „fuck“ z roku 1310 Zdroj: profimedia.cz

Další objev britských vědců – první záznam o slovu „fuck“ z roku 1310

Slovo fuck a jeho tvary jsou pravděpodobně nejrozšířenější nadávkou na světě. Podobně jako řada neslušných slov ani slovo fuck zprvu nebylo sprosté, případně nemělo nic společného se sexem. První záznam slova fuck ve významu, v jakém ho známe dnes, objevil nedávno britský historik Paul Booth. Záznam pochází ze soudní síně z 8. prosince roku 1310.

Jednalo se o případ Rogera Fuckbythenavele (volně přeloženo „Roger souložící pupkem“). Nejdříve si Booth myslel, že jde pouze o legraci. Jméno však mělo v tehdejší kauze význam a několikrát se v soudním zápisu opakovalo. Z toho Booth vyvozuje, že případ měl nějakou souvislost se sexem, i když se už nedá zjistit jakou.

,,Ať už se jedná o vtip nebo ne, jde o první doložené použití slova fuck v sexuálním smyslu, " řekl Booth, čestný předseda výzkumníků britské univerzity v Keele, pro americký web Vice News.

Dosud se přitom myslelo, že první záznam slova fuck ve sprostém smyslu se objevilo až v roce 1528, kdy jeden mnich napsal vedle textu svého přepisu Cicera ,,fuckin Abbot" (zk*****ý opat).