Tání ledovců se od začátku 21. století výrazně zrychlilo, tvrdí vědci

Tání ledovců se od začátku 21. století výrazně zrychlilo, tvrdí vědci Zdroj: ČTK

Tání ledovců se od začátku 21. století výrazně zrychlilo, tvrdí vědci

Tání ledovců na celém světě nabralo od začátku 21. století rekordní rychlost a je nezadržitelné. K tomuto závěru dospěla podle agentury DPA studie Světového střediska pro monitorování ledovců (WGMS) se sídlem na Curyšské univerzitě. O dokumentu informoval časopis Journal of Glaciology.

"Tloušťka ledu sledovaných ledovců se nyní každým rokem zmenšuje o půl až jeden metr. To je dvakrát až třikrát víc, než činil průměr ve dvacátém století," řekl autor studie Michael Zemp. Ledovce v různých částech světa jsou prý natolik silně vyvedené z rovnováhy, že by led ztrácely i bez postupující změny klimatu.

Obzvláště postižená je například oblast Alp. Ledovec Aletschgletscher ve švýcarských Alpách podle Zempa již ustoupil o několik kilometrů a výrazně se zmenšil i ledovec Morteratschgletscher. Příkladem masivního úbytku ledu jsou i aljašské ledovce Gulkana a Lemon Creek.

Hlavní příčinou tání ledovců jsou stoupající teploty, uvádí Zemp. Ale nezmenšují se všechny ledovce, některé dokonce rostou. Tento jev je ovšem regionálně a časově omezený, konstatují autoři studie. Navíc tyto ledovce nedosáhly masy z období malé doby ledové mezi 16. a 19. stoletím.

Studie podle DPA vychází z registru ledovců, který už více než sto let shromažďuje údaje z celého světa. K dispozici má nyní 47.000 informací o 2300 ledovcích a některá data pocházejí už ze 16. století. Informace se získávají pozorováním na zemi, ze vzduchu a také z vesmíru. Síť registru sahá do 36 zemí a pracují pro ni tisíce pozorovatelů.