Oblasti možné katastrofy v Kanadě a USA.

Oblasti možné katastrofy v Kanadě a USA. Zdroj: Flickr

Vědci varují před obrovským zemětřesením a tsunami, které zasáhne západ Ameriky

Seizmologové poměrně často hovoří o možnosti obrovského zemětřesení a následné vlny tsunami, které by mohly zasáhnout západní pobřeží Kanady a USA a poničily by i města jako jsou Seattle a San Francisco. A teď vědci svá varování ještě zesílili. Dovedla je k tomu měření tektonického zlomu Cascadia, které by mělo katastrofu „na svědomí“. Informovala o tom americká a britská média.


V minulém roce i letos je totiž podle vědců činnost Cascadie klidnější, což by ale naopak mohlo znamenat, že dochází k takzvanému „natlakování“ a právě to bývá předzvěstí zemětřesení.

Experti jsou si v podstatě jistí, že ke katastrofě dojde a ani tak nejde o to zda, ale kdy.

Zemětřesení nebývalého rozsahu zde bylo zaznamenáno v lednu 1700, jenže tehdy byla tato oblast západu Kanady a Spojených států daleko řidčeji osídlena. Od té doby tedy uplynulo 315 let, ale cyklus zemětřesení vyvolaných Cascadií je prý jen 243 let. Takže se čeká…

Dnes se na rozdíl od minulosti v místech předpokládané katastrofy nacházejí i milionová města jako jsou například Seattle či San Francisco. Pás největšího ohrožení je v tomto případě dlouhý až kolem 1200 kilometrů. Následné vlny tsunami by pak mohly mít výšku i přes dvacet metrů.

Na možnou variantu podobné přírodní katastrofy se samozřejmě místa možného postižení připravují, ale eliminovat všechna nebezpečí není možné. Seizmologové předpokládají, že kromě lidských obětí by v oblasti ztratilo kolem milionu lidí své domovy.

  Oblasti možné katastrofy v Kanadě a USA.Oblasti možné katastrofy v Kanadě a USA.|Flickr