Sníh odkrývá zamrzlé mumie

Sníh odkrývá zamrzlé mumie Zdroj: Arctic Institute of North America

Kuriózní důsledek oteplování planety: Sníh odkrývá zamrzlé mumie

Nejvyšší vrcholek Mexika, 5 636 metrů vysoká Pico de Orizaba, vydala jednu z obětí hor. Důvodem je tání, které hory postihlo v takovém měřítku, že i několik desítek centimetrů sněhu odhalilo to, v co už téměř nikdo nedoufal.

Obdobný proces neprobíhá jen v Mexiku. Odtávání ledových ploch, které dříve neodtávaly ani v letním období, je typickým znakem posledních let. Permafrostu, který je pod povrchem země, ubývá v Rusku, na Novém Zélandu, ale i na Aljašce.

Zmíněný vrcholek Pico de Orizaba nedávno vydal pozoruhodný nález. Při expedici ve zmíněné oblasti se v roce 1959 pohybovala expedice, pro níž se však stalo osudnou špatné počasí. Obdobně tragický byl i osud dalších několik členů. Institut, který se v Mexiku zabává tzv. glaciální archeologií, tzn. nálezy, které vydá zmrzlá půda poté, co jí část odtaje.

„Tento případ právě vyšetřuji,“ řekl poněkud policejní hantýrkou odborník na glaciální archeologii Gerald Holdsworth, který se zabývá nálezem zmrzlé mumie. Identifikoval jej jako člena výprvy z roku 1959, konkrétní detaily však zatím neprozradil.