Winston Churchill

Winston Churchill Zdroj: Profimedia.cz

4 slavné citáty, které jejich údajní autoři nikdy nevyslovili

Existuje mnoho citátu, jež bývají připisovány autorům, kteří tyto citáty nikdy nevyslovily ani nenapsali. Dnes se podíváme na 4 z nich

1. "Když nemají chleba, ať jedí kolače." – Marie Antoinetta.

Tuto větu pravděpodobně Antoinetta nikdy nevyslovila. Pochází totiž z knihy “Vyznání” od Rousseaua. Rousseau zde hovoří o “významné princezně”, která poté, co ji oznámili, že poddaní nemají chleba, odpověděla – “Ať jedí koláče.”

Marie Antoinnette však v roce 1767, kdy Rousseau knihu napsal byla pouze 12-ti letá dívka. Proto je dost možné, že se citát nevztahuje k ní, ale k jedné z jejích starších sester.

2. "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat." – Voltaire.

Tento slavný citát nepochází od Voltaira, nýbrž od Evelyn Beatrice Hall, která tak v biografii “Přátelé Voltaira” charakterizuje jeho obecný přístup ke svobodě názorů. Doslova tyto slova tak Voltaire nikdy nevyslovil ani nenapsal v žádné knize.

3. ,"Pokud nejste do 25 levičák, nemáte srdce, pokud nejste pravičák když vám je přes 35, nemáte rozum." – Winston Churchill.

Tento citát nejspíš nemá autora, ale je často připisován Churchillovi. On však nikdy tyto věty nevyslovil – pravděpodobně se jedná o parafrázi citátu, kterou v jedné ze svých knih napsal francouzský politik a historik Francois Guizot v 19. století.

4. "Účel světí prostředky" – Niccolo Machiavelli.

Tento citát sice přesně vystihuje Machiavelliho pohled na dosahování politických cílů, ale v žádné z jeho knih ho nenajdeme. Ve skutečnosti tuto větu napsal římský básník Ovidius ve své knize Listy heroin.