Miláno (Itálie)

Miláno (Itálie) Zdroj: Profimedia

Překvapení: Nejromantičtějším městem v Itálii je prý finanční metropole Milán

Neromantičtějším italským městem není žádná ze starobylých renesančních bašt, ale možná trochu překvapivě finanční metropole Milán. Vyplývá to alespoň z intenzity, s jakou se v tomto městě čtou knížky o lásce, napsala agentura ANSA.

Studie vychází z jednoduchého přehledu objemu objednávek klasických nebo elektronických knih s romantickou tematikou u největšího světového internetového obchodu Amazon.

Z něj je patrné, že nejvíce si je objednávají obyvatelé Milána, kteří od strohého finančního byznysu utíkají k lásce nebo aspoň k románům o ní. Italská Verona, kde turisté hojně navštěvují místa, kde se údajně rozvíjela a nakonec uhasla láska nejslavnějších milenců světa - Romea a Julie, skončila až na desátém místě.

Tradiční romantické destinace si vůbec vedou v tomto žebříčku poměrně špatně - Řím je 16., Benátky 32. a Neapol 40. Oponovat ovšem lze tím, že si v těchto městech lidé mohou užívat reálně, a nemusejí si o tom jen zoufale číst.

Amazon také uvádí, že v žebříčku nejoblíbenější romantické četby vede italský novinářský pár skrývající se pod pseudonymem Sveva Casati Modignani s románem La moglie magica (Magická manželka). Následuje americký spisovatel Nicholas Sparks s knihou The Pages of Our Life (Stránky z našeho života) a na třetím místě je britská spisovatelka a novinářka Jojo Moyesová s dílem Honeymoon In Paris (Líbánky v Paříži).