Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Povolte incest, vyzvala německá rada pro etiku vládu. Povolí i sodomii a pedofilii?

Patrick S. a jeho sestra Susan K. jsou z Lipska a mají spolu čtyři děti. Už léta se soudí s úřady, aby jim bylo oficiálně povoleno žít v incestním vztahu. Teď jim svitla naděje. Německá rada pro etiku, která je poradním orgánem vlády, vyzvala ve středu k tomu, aby i podobné vztahy mohly být dekriminalizovány. Napsal o tom web thelocal.de.

Tento konkrétní případ řeší už od roku 2012 i Evropský soud pro lidská práva. Patrik totiž tvrdí, že zákon proti incestu je protiústavní. Kvůli společnému životu se Susan si už odseděl tři roky ve vězení. Pár se ale nemíní vzdát.

Německá rada pro etiku má 26 členů. Jsou to přední vědci, lékaři, právníci a teologové. Většina z nich se ve středu vyslovila pro přijetí nového zákona, který by podobné případy „ošetřil“. „Základní práva byla dvojici odepřena. Stát je nutí k popření jejich vztahu i lásky a úřady by neměly tímto způsobem nastavovat hranice sexuálního chování lidí. Právo dospělých sourozenců na sexuální sebeurčení váží v těchto případech víc, než abstraktní dobro rodiny," píše se ve zprávě Rady.

Oponenti tohoto rozhodnutí se ale ptají, co všechno ještě bude považováno za normu. Argumentují především možnými velmi vážné zdravotní důsledky pro děti narozené z incestních vztahů.