Hlavním městem špiónů je Vídeň, je jich tam až 7000, tvrdí nová kniha

Hlavním městem špiónů je Vídeň, je jich tam až 7000, tvrdí nová kniha Zdroj: profimedia.cz

Hlavním městem špiónů je Vídeň, je jich tam až 7000, tvrdí nová kniha

Jedním z nejoblíbenějších míst pro tajné agenty a špióny je v současnosti Vídeň. Tvrdí to nová kniha rakouského investigativního novináře Emila Bobiho. Informaci přinesl web thelocal.at.

Důvodů, proč si právě ve Vídni dávají dostaveníčko všemožní špióni, je podle Bobiho několik. Město je obecně velmi tolerantní k cizincům a v podstatě si jich moc „nevšímá“. Ostatně už za Rakousko-Uherska bylo domovem desítek nejrůznějších národů. Sídlí zde také mnoho mezinárodních organizací a má výhodnou polohu mezi Západem a Východem.

Scházejí se zde proto i agenti, kteří se věnují například Německu, protože ve Vídni mohou v klidu „dokončit“ svoji práci. Toho podle nové knihy Die Schattenstadt využívá třeba ambasáda USA.

Rakouská policie a tajné služby prý o agentech ví, ale nic s tím nedělají, protože podle místních zákonů je trestná pouze špionáž zaměřená přímo proti Rakousku, pokud je špehován někdo cizí, je to legální.

Emil Bobi pak tvrdí, že mnoho agentů je zaměstnaných především na ambasádách, protože z Vídně se rychle dostanou kamkoli do Evropy, zemí bývalého Sovětského svazu či na Blízký východ a chrání je diplomatická imunita.

Kniha popisuje i to, že vysoká životní úroveň ve Vídni vede některé špiony až k tomu, že se zde usazují i v důchodu.