Jordan Carver

Jordan Carver Zdroj: Archív

Chytřejší a úspěšnější díky józe: Díl první – Stát pevně jako hora

Podle čeho hodnotíte lidi, které vidíte poprvé? Ještě dřív, než promluví? Věřte mi, velkou roli hraje postoj. Úspěšní lidé, umí stát či sedět tak, že každý pozná, kdo tady šéfuje. Čím to je? Aniž to možná věděli, hřímala v nich hora. Spolu se ji naučíme.

Postavte se zády ke zdi. Opřete si o ni hlavu a dívejte se přitom zpříma před sebe. Stěny za vámi se dále dotýkají lopatky, hýždě, lýtka, paty.

Nevystrkujte břicho, nevypínejte hrudník. Vytahujte se za hlavou nahoru a soustředěně stahujte lopatky dolů, jakoby do zadních kapes vašich kalhot. Ramena vám klesají. Chvíli stůjte a jen dýchejte nosem. Začíná ve vás tvrdnout hora. Nedrolte ji tím, že svěsíte dopředu ramena, vystrčíte břicho či poklesnete v kolenou. Zavřete si oči a jen si představujte, co se ve vašem těle děje.

Naše páteř, která tak často zlobí, je složena z mnoha obratlů a má tvar dvojité vlny. Z boku připomíná písmeno S. V oblasti krku a beder je vyklenutá dopředu, naopak hrudní obratle, které jsou součástí hrudního koše, jsou vyboulené dozadu.

Kdykoli předstoupíte před jakékoli publikum – vaše kolegy, podřízené, děti, sousedy, voliče, před objekt své touhy, pokud stojíte v pevné pozici hory, automaticky získáváte plusové body ještě předtím, než cokoli vyslovíte.

A malá finta pro řečníky, kteří chtějí přesvědčit nejen argumenty: Krátce po prvních větách se snažte dostat své těžiště malilinko dopředu, tedy vaše váha spočívá spíše na přední části chodidel, paty se mírně zvedají. Prsty na nohách však nezatínejte jako drápky. Dostáváte se blíž svým posluchačům. Oni to vnímají a ocení. K hoře přece většinou vzhlížíme a přistupujeme k ní s úctou.

Autorka Dita Fuchsova (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace a trenérkou jógy. Rozšířené praktické rady jak zlepšit své softskills najdete v jejích audioknížkách Vybalancovaně (příručka pro muže) a Ženin nejlepší přítel (rádce pro ženy).