Joga

Joga Zdroj: archiv

Cvičení pro všechny: Jóga a sex. Část první - Pozice blaženosti

„Pomohla vám jóga v sexu?“ ptám se často žen ve věku třicet až padesát let na svém pravidelném kurzu jógy. Dočkám se libozvučného chichotání, vytřeštěných očí i tajnosnubných úsměvů.

„Kdo to dělá méně často, než cvičí jógu?“ ptám se s důvěrou, že vědí, o čem mluvím. A výsledkem je zjištění, že přesvědčivá většina novopečených jogínek synchronizuje frekvenci milování se cvičením jógy. Proč? A jak? V následujících článcích se to pokusím vysvětlit. Nečekejte ale nějakou Kámasútru. Nabízím prostá cvičení, která připraví a stimulují váš sexuální hardware (tělo) i software (mysl, chuť, cosi uvnitř).

Začneme dnes uvolněním, smytím našeho těla od nánosu nervozity a balastu všedních dnů. Cvičte (praktikujte jógu, věnujte se svému tělu – každý to může vnímat jinak) oblečeni v něčem pohodlném. Tričko a tepláky, spodní prádlo, klidně buďte i nazí. Teplota místnosti by neměla být taková, že vám naskočí husí kůže, ani byste se neměli potit vedrem. Lehněte si na záda na podložku, celý trup až k hlavě můžete podložit na několikrát složenou dekou. Nebo toto podložení mějte od hrudníku nahoru k hlavě. Ruce otočte dlaněmi vzhůru, tím dáváte signál tělu „neposiluji, odpočívám“. Nohy pokrčte, chodidla dejte k sobě a nechejte padat vaše kolena jejich vlastní vahou dolů k podložce. Některým k příjemnému pocitu pomůže podložení kolen dekou. Jste-li pružní a protažení, paty přitahujte výš, k vaší hrázi. Oči si zavřete, hlavu nezaklánějte, spíše mějte bradu přitaženu ke krku. Vytahujte se za temenem, čímž prodlužujete páteř, a pokojně dýchejte nosem. Jste vláční, čím dál více. Pět minut stačí k tomu, abyste si uvolnili kyčle a kolena a aby se vám prokrvila oblast pánve.

Existuje i náročnější varianta – spojíte chodidla a ta přitahujete k rozkroku, ale sedíte při tom. Když si ji budete chtít vyzkoušet, přitahujte břicho dolů k chodidlům. Říká se jí pozice blaženosti. Možná, že ne každému pomůže získat chuť na tělesné rozkoše a s tím související výdrž. Uškodit však nemůže, což je slibnější, než mužům poskytne oslavovaná modrá pilulka. Navíc je jóga úplně zadarmo.

Autorka Dita Fuchsová (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace, trenérkou jógy a autorkou knih „Vybalancovaně“ a „Ženin nejlepší přítel“, které pojednávají o využití jógy v běžném životě.