Maradona emoce rozhodně neskrýval.

Maradona emoce rozhodně neskrýval. Zdroj: Reu

Prostřílet se k trávě: Mexiko bude legalizovat

Skoro třicet tisíc mrtvých v drogové válce přivedlo mexickou vládu k rozumu. Kvůli snížení zisků kartelů bude legalizovat marihuanu.

 

Že je legalizace většiny drog nejlepší cestou k odstranění drogových problémů, to se ví už asi sto let. Jsou země, kde to vlády akceptovaly bez větších problémů - jako Holandsko, příčetnější části Německa nebo Česká republika. A jsou vlády, kde je národní hospodářství tak závislé na drogách, že se k poznání potřeby racionální drogové politiky musely ty země doslova prostřílet.

 

V momentě, kdy zemi trápí velkoexport kokainu a vláda nejen kvůli sobě, ale také následkem tlaku amerických sousedů musí proti tomuto obrovskému byznysu něco dělat, je legalizace marihuany i držení malého množství kokainu pro vlastní potřebu - jak to Mexičané zamýšlejí - tou nejlepší cestou, jak oddělit drogový zločin (kartely vyvážející desítky tun kokainu a pervitinu) od normálních lidí, kteří si jen chtějí zahulit. Bojovat proti kouření marihuany nedává valný smysl - takže když se přestane, zbude dost policejních sil na potírání výroby nebezpečných drog.

 

Zbývá jen doufat, že se od Mexičanů poučí jejich severní sousedé; protože až legalizuje Amerika, bude ji brzy následovat celý svět - jako ve všem ostatním.