Jak by se hulilo za TOP 09

Jak by se hulilo za TOP 09 Zdroj: Jarmila Kubátová

Jak by se hulilo za TOP 09

Jako třetí odpověděla na naše otázky nová strana starých tváří, konkrétně odpovídal Pavel Severa, autor již zrušeného přitvrzení drogové legislativy z devadesátých let minulého století.

 

Jak se stavíte k možné legalizaci marihuany a jejímu zdanění? Jaké kroky
k tomu chystáte?

Není účelem postihovat uživatele drog, ale dealery drog. Uživatel drogy ovlivňuje pouze svoje zdraví, sám si rozhoduje o tom, co považuje pro svoje zdraví za prospěšné. Dealer bohužel zasahuje, rozhoduje a ovlivňuje zdraví jiných, bohužel i dětí. Jakákoliv legalizace drog v jediné zemi by samostatně vedla k drogové turistice z mnoha zemí do oblasti, kde by byla drogová politika nejvíce benevolentní.

Tato rozhodnutí nejsou tedy problémem pouze jedné politické scény jednoho státu. Jsme vázáni navíc mezinárodními smlouvami, respektujeme mezinárodní odbornou klasifikaci drog. Společný postup zemí v prostoru Evropy je nezbytný.

 

Podporujete vznik coffeeshopů? Jaké kroky k tomu navrhujete?

Problematika coffeeshopů je známa z Nizozemí. Zásadním problémem se vždy jevila velmi obtížná kontrola dodržování pravidel při částečném uvolnění možnosti legálně prodávat marihuanu, kdy následně docházelo i k prodeji jiných drog.

 

Umožnili byste nemocným, aby získávali marihuanu legálně a za přijatelné
ceny v lékárně? Jaký mechanismus výdeje marihuany byste prosadili?

S tím souvisí i otázka využití marihuany k léčebným účelům. Zcela jistě může mít konopí svoje individuální léčebné účinky, proti využití konopí pro léčebné účely nelze nic namítat. Známé jsou možnosti mastí, inhalací, čajů, pečiva s podílem konopí apod.

Potíž při realizaci tohoto chvályhodného úmyslu spočívá ve zneužívání pěstování a obchodování s konopím pro jiné účely než pro léčbu.

 

Odpovídal poslanec Pavel Severa

 

Další díl našeho předvolebního seriálu zde naleznete v pondělí.