Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Blíží se volby. Babiš se distancuje od EET

Neuvěřitelná bizarnost české politiky se potvrdila v ještě obludnějším rozměru, než se široká veřejnost domnívala. Naše politické elity se s chutí vyválejí v libovolném výkalu, když jim to vynese příslib volební přízně aspoň části občanů. Otec EET Andrej Babiš se před volbami distancuje od EET.

Pro normálního člověka je opravdu ponižující vidět, jakých naprostých nechutností se s úplnou samozřejmostí dopouští muž, kterému volební modely dávají přes třicet procent ve sněmovně. Andrej Babiš není politikem, od kterého by člověk očekával čestné jednání. Ale to, jakou míru sebeponížení je ten chlap ochoten převzít, aby vydyndal další hlasy lidu, je mimo dosah veškerých fantazií. „Mohu prozradit, prodej vánočních kaprů při řádném nahlášení předem se nebude evidovat,“ řekl Babiš.

Vzhledem k majetkové struktuře vydavatelství můžeme brát citovaný Babišův výrok jako pravdivý. A mně se při tom orosila záda až dolů. Protože pokud si může Babiš něčím opravdu strašně naplivat na hlavu, něčím se strašně ponížit, zesměšnit a znemožnit, tak je to distanc od elektronické evidence tržeb. A on – ač by to člověk nevymyslel ani po nejsilnější droze – se od té EET před volbami prostě distancuje. Distancuje, a neštítí se přesto sám sebe.

Elektronická evidence tržeb byla tím největším orlím pérem v Babišově politické čelence. Ta EET nás – skrze svatého Andreje samozřejmě – měla spasit od zlodějských živnostníků, kteří okrádají stát a všetci kradnú! EET byl ten recept na spravené dálnice, syté důchodce a dobře ubytované sirotky! EET měla zatočit s těmi šmejdy, kteří na rozdíl od Andreje neplatí daně.

EET je ten lék, kterým chce léčit prohnilost politiky, a EET byl ten tahák pro lid, kterým odstartoval svou raketovou politickou kariéru! Přesto je natolik bezpáteřný, že se i od tohoto svého dítěte, které vytvořil a které na revanš vytvořilo jeho, distancuje. Protože je před volbami a protože mu jeho poradci řekli, že tím EET dost naštval národ, tak ho popře, přestože ho sám léta pracně zaváděl.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

Termíny jako sebeúcta, čest, vnitřní kontinuita či pevnost slova jsou pro pana továrníka evidentně zcela neznámé, a pokud je náhodou někde slyšel, tak jim pravděpodobně nerozuměl. Babišovým zřeknutím se EET dospěla míra sebeponížení politika do stejně propastné hloubky, kterou dosáhla nesmrtelná Zemanova scénka s holí a premiérem. Už není třeba dumat, do jakého marasmu se politika ještě dostane, protože hlouběji už to nejde.

A tak odcházím od klávesnice smutný a vím, že než usnu, bude mi v hlavě vrtat jedna neodbytná, ale v podstatě zásadní otázka: Nosil by Andrej Babiš, kdyby mu to mohlo přinést nějaké další hlasy voličů, na hlavě hovno?