Duel Jiří Drahoš vs. Miloš Zeman

Duel Jiří Drahoš vs. Miloš Zeman Zdroj: Igor Chaun

Studentský vůdce Igor Chaun: Co jsem viděl při druhé prezidentské debatě

Přátelé, při sledování druhé diskuse prezidentských voleb, tentokrát na ČT, jsem si dělal poznámky. Ze začátku měl pan Zeman nad panem Drahošem opravdu navrch. Ale pokud bychom brali průběh debaty jako kondenzovanou, zkrácenou a zmenšenou verzi příštího volebního období obou prezidentů, tak zprvu nejistý pan Drahoš získával stále větší přehled a sebejistotu. Naopak prezident Zeman pozbýval svou pseudojistotu a viditelně mu ubývalo sil. Je zřejmé, že podobně by tomu bylo i v nadcházející prezidentské pětiletce.

Od zhruba 40. minuty Miloš Zeman postupně vadl – až uvadl. Pro mne je vítězem této debaty Jiří Drahoš. Viděl jsem rodícího se prezidenta proti unavenému a odcházejícímu politikovi minulé doby!!! Děkuji České televizi za první skutečnou a smysluplnou veřejnoprávní diskuzi mezi dvěma kandidáty, z nichž má vzejít prezident, který bude stát příštích pět let v čele naší země.

Zatímco v úvodu debaty jsem si říkal, že ten Zeman je tak obratný, že si to další prezidentování snad přece jen zaslouží (přes všechnu tu špínu), během dalších šedesáti minut bylo stále zřejmější, že je to opravdu muž na konci svých sil. Který je pravděpodobně lékařsky nadopován, kterému v průběhu oči vodnatí a propadají se dovnitř do očních důlků. A kterého by i jeho příznivci a rodina, pokud to s ním myslí dobře, v další prezidentské kandidatuře neměli podporovat, natož ho přemlouvat.

Režisérský postřeh: na začátku měl prezident Zeman rty nabarvené červenou rtěnkou. Později si rtěnku slízal a zároveň spláchl popíjením vody. V průběhu diskuse se začala energie a tvář pana Zemana měnit a bylo vidět, že se pravděpodobně jedná o velmi vážně nemocného muže. Po 60. minutě se už zcela změnila jeho mimika i gestikulace. A jeho tvář se začala propadat. Jeho mluva se zpomalila. V tuto chvíli jsem pochopil, že nejde o volbu „obratnějšího“ z těch dvou, ale toho, který příštích pět let prezidentování spíše ustojí. A kdo bude mít na reprezentaci České republiky více sil.

Pokud by z trojice na pódiu měl vzejít skutečný vítěz, byla by to bezpochyby půvabná a kultivovaně neodbytná paní moderátorka Světlana Witowská. Uvědomil jsem si, proč proruské servery a jimi ovlivnění demagogové útočí na veřejnoprávní televizi. Protože stále ještě plní svou službu a přináší informace o věcech, jaké jsou. Ony předchozí hrůzné diskuse, jak jsme jich byli svědky na komerčních TV, nebyly hodny volby prezidenta. Teprve nyní na ČT jsem viděl skutečně inteligentní a smysluplnou debatu. A to velkou zásluhou paní Witowské. (Z těch tří bych ji opravdu volil nejraději, ale bohužel nekandiduje.)

Dneska jsem se účastnil akce Gaudeamus pro příští studenty vysokých škol. Konala se na pražském výstavišti v Letňanech. Ptal jsem se mimo jiné studentů, koho budou volit, a úplně všichni mi postupně řekli, že pana Drahoše. Věřím, že to není jejich naivitou, jak by řekl zemanovský oponent, ale jejich čistotou vnímání. A že intuitivně volí dobře člověka nezatíženého – pro svoji budoucnost.

Pan prezident Zeman je totiž člověk staré doby. Který nedokáže jako úspěšný kormidelník proplout bouřlivými a nejistými vodami příští Evropy. Jak důsledně připomínal kandidát pan Fischer, bez kontaktu, respektu a důsledného jednání se spojenci zůstaneme osamoceni. A náš názor nebude brán v potaz. A jak řekl pan Drahoš, bonmoty nebo chvástání není diplomacie.

Miloš Zeman je člověk trvale zjednodušující realitu a vyžívající se ve velkých slovech, za kterými ovšem už dlouho nepřicházejí činy. Navíc je navázaný na proruské, provýchodní a pročínské podnikavce. Jeho řeči o pomoci českému průmyslu jsou patrně zástěrkou pro příjem účelové pomoci ze strany ruského Lukoilu, prezidenta Putina anebo čínského poradce Jie Ťien-minga. Ve spolupráci s Václavem Klausem postupně drobil a relativizoval vše, co obsahovalo hrdinství, étos a ideály, a promyšleným lhaním a zpochybňováním dovedl naši společnost až k současnému úpadku a rozhádání. Chtěl bych si to s vámi připomenout právě před víkendovou prezidentskou volbou.

Jsem vděčný České televizi, že nám připomenula, jak má vypadat skutečná debata prezidentských kandidátů. Pan Zeman si možná uvědomil, že sám sebe vystavil do ofsajdu a do silné politické degenerace, když se dlouhodobě vyhýbal podobné konfrontaci, totiž opozici a diskusi. Hrůzná debata s ochotníkem Soukupem na TV Barrandov je totiž jen pokleslou show, sloužící k posílení vlivu na část obyvatelstva. Díky České televizi jsem si uvědomil, jak je důležitá skutečná diskuse. Teprve v průběžné diskusi se učíme vnímat, chápat protistranu a ubírat z případné zloby a potměšilosti. Právě proto se až na poslední dva případy Miloš Zeman diskusi v posledních letech zcela vyhnul.

Pan Drahoš je možná méně průbojný, ne tolik verbálně pohotový, ale cítím v něm pevnost a slušnost. Chci volit takového prezidenta. A nikoliv člověka dalece za zenitem svých morálních i fyzických sil. Který po urážkách vlastních občanů nabral sílu, vliv a podporu až strašením českých občanů migranty. Migrace do Evropy je vážná věc. Ale Miloš Zeman ji zneužil.

Po hodině debaty začal už zdravý a energický pan Drahoš získávat převahu. Jeho mluva se zrychlila a argumentace zlepšila. Prezident Zeman se naopak místy měnil v jakousi ruskou matrjošku, která pouze přikyvuje či si sahá na hlavu.

Zatímco na začátku debaty jsem pana Drahoše téměř litoval, v průběhu diskuse jsem viděl na obrazovce pevného a slušného muže, probouzejícího se do své funkce. A proti němu postupně uvadajícího muže, odcházející symbol doby, intrik, opo-smlouvy a falešných bonmotů či lží.

Přátelé, volme každý, jak cítíme. Snažím se pochopit a přijmout, že zhruba polovina z nás stále ještě vidí v Miloši Zemanovi vlastence, hrdinu a bojovníka za české zájmy, ale pro mne je to už především starý nemocný muž, který nemá ani morální, ani praktické schopnosti vést a reprezentovat naši republiku.

V těchto volbách se rozhoduje o dalším směřování České republiky. Zda se posílí tandem Zeman + Babiš. Anebo bude problematický premiér vyvážen zvolením Jiřího Drahoše.

Zatímco první debata kandidátů druhého kola byla pojata komerční televizí jako nejapná varianta pořadu Česko hledá superstar včetně křičení a rušení fanoušků (napovídal tomu i zvolený název Česko hledá prezidenta), tak druhá debata na veřejnoprávní České televizi měla smysl. Probíhala slušně, a tak byl Miloš Zeman méně výrazný a posléze uvadl. Nebylo zprvu snadné oponovat Miloši Zemanovi, ale podle mého názoru to Jiří Drahoš ustál.

Myslím, že Miloš Zeman se po dlouhé době setkal se skutečným soupeřem. Kdo z nich bude prezidentem, rozhodneme už tento víkend my, voliči.

Pokud nastane vítězství Miloše Zemana, jako správný demokrat to přijmu. Ale budu se opravdu, opravdu divit. Protože bytostně věřím heslu, které zdobí od 30. března 1920 vlajku prezidenta Československé republiky a poté České republiky. Pravda vítězí! A proto jako bývalý studentský vůdce a občan této republiky nechci mít 28 let od pádu komunismu na nejvyšších státních místech zároveň soudně usvědčeného lháře na Hradě a trestně stíhaného premiéra.

Hezký volební víkend, přátelé!