Václav Moravec

Václav Moravec Zdroj: profimedia.cz

Česká televize by měla být šťastná, že Moravec nebude moderovat duel Zeman-Drahoš. Divákům to prospěje

Česká televize se tváří, že ji mrzí rozhodnutí Václava Moravce, že nebude moderovat předvolební prezidentský duel Miloš Zeman versus Jiří Drahoš. Dokonce ho prý přesvědčovala, aby se diskuse ujal. Přitom část významných pracovníků ČT Moravce dlouhodobě nemusí, jeho pravidelný nedělní debatní kroužek považuje za přežitý a podle všeho by známého novináře oželeli. Bojí se ale reakcí jeho příznivců i vnitřního pnutí v televizi.  

Už po loňských podzimních volbách do Poslanecké sněmovny, kdy Václav Moravec moderoval 19. října „Superdebatu: Poslední slovo“, se i v České televizi objevovaly názory, že to byla dvouhodinová nuda a zbytečná ztráta času. Také, že Moravec diskusi úplně nezvládl a nic nového jsme se nedozvěděli. Ostatně formát s 10 politiky je naprosto k ničemu, v tom ČT rozhodla špatně. O žádném programu a vizích se za takových podmínek nedá do hloubky diskutovat, slyšíme jen jednotlivosti a emotivní výkřiky.

Tehdy se také objevil názor, že by bylo dobré, aby Moravec nemoderoval prezidentské debaty. To zaznělo už v říjnu. Tu jednu ale absolvoval, i když bez Miloše Zemana. Podobně jako na podzim, jsme ale mohli televizi vypnout uprostřed diskuse a o nic bychom nepřišli.

Drahoš a Zeman bez Moravce

To, že Václav Moravec se neobjeví v duelu Zeman-Drahoš, proto České televizi nesmírně vyhovuje. Neměla by se tvářit, že jí to mrzí. Dostala konečně prezidenta opět na svoji obrazovku a tím se pokusí vyvrátit opakované námitky některých politiků i části veřejnosti, že je neobjektivní a někomu straní.

Veřejnoprávní televize, kterou platí formou nařízeného koncesionářského poplatku občané, totiž musí vysílat i pro její redakci názory nelibé. Například ty, které šíří prezident Zeman, premiér Babiš, politický dobrodruh Tomio Okamura, nebo za mořem exhibicionistický Donald Trump.

Vše souvisí také s tím, že do nedělního pořadu Otázky Václava Moravce jsou nadprůměrně zváni někteří lidé. Moderátor České televize se také dá označit za příslušníka takzvané pražské kavárny a to není žádný většinový názor v zemi. Moravec s pomocí vybraných hostů prezentuje vyhraněné pohledy na českou společnost, které se ale někdy míjí s realitou.

 

Witowská místo Moravce

Navíc dvouhodinový formát Otázek Václava Moravce je neúnosně dlouhý a v Evropě svým způsobem výjimečný. Není udělaný podle potřeb České televize, ale podle potřeb jednoho moderátora. I v tomto směru by proto ČT měla konečně zakročit. Pokud chce Moravec pokračovat, lepší by bylo něco podobného, co vysílá DVTV, nebo Interview ČT24.

Zásadní otázkou také je, jak komunikace o tom, že Moravec nebude moderovat rozhodující prezidentskou diskusi, proběhla. On sám si postěžoval, že mu vadí, že se jeho jméno neobjevilo v dopise, kterým televize zvala oba kandidáty do debaty. Proboha, on je snad Česká televize? Jeden moderátor? Dále pak Moravec generálnímu řediteli ČT oznámil, že pořad moderovat nebude. V tomto případě se musíme zeptat, jak to vlastně ve veřejnoprávní instituci funguje. Kdo má hlavní slovo? Kdo rozhoduje? To mají tak velký vliv Moravcovy vrtochy?

Česká televize ale teď získala dobrý argument, aby se něco kolem Václava Moravce dělo. Pokud moderátorka Světlana Witowská prezidentské klání zvládne, mají na Kavčích horách další důvod k zamyšlení.