Václav Havel

Václav Havel Zdroj: Profimedia.cz

Havel by dnes neměl šanci aneb Proč Češi často volí lháře a burany

Výsledek prvního kola prezidentských voleb jen potvrdil trend, jenž byl zjevný po volbách do sněmovny – velká část Čechů s gustem volí lháře, podvodníky, zloděje, udavače a křupany. Čím víc lžou a podvádějí, čím víc nehrají fér a čím hlouběji se noří do kanálu, tím silnější pozici u velkého množství Čechů mají. Protože jsou jako oni; ubozí, nízcí, prospěchářští a závistiví. Kdo by chtěl ve vedení země osobnost, k níž by bylo možné vzhlížet jako k morální autoritě, když tam může mít premiéra a prezidenta, již nejen že zosobňují ty nejnižší lidské vlastnosti, ale jsou na svou primitivnost, udavačství, alkoholismus a podvody hrdí?

Osobnost s morální integritou, která podle svých mnohdy až úsměvně vznešených a idealistických slov i žije, byť tím musí obětovat část svého pohodlí a výhod ve prospěch čehosi vyššího, automaticky nutí ostatní k zamyšlení nad sebou samými. A ne vždy je takový upřímný pohled do vlastního nitra a na vlastní život příjemný. Člověk si musí přiznat své slabosti, touhu po komerčním úspěchu, podlehnutí konzumnímu způsobu života, dobrovolnou lobotomizaci, odevzdání odpovědnosti za cokoliv komusi „nahoře“, vyvázání se ze správy vlastního života i duše.

Premiér či prezident, jenž reálně dělá věci správné pro národ, a ne pro sebe (což automaticky není totéž, byť se Babiš se Zemanem snaží tvářit, že ano), nahlodává pohodlnost a alibismus ostatních, doslova nastavuje zrcadlo a ukazuje, že žít lépe neznamená vždy výhodněji a na úkor ostatních.

Taková osobnost se dívá nahoru, do dáli a spolu s ní zvedají postupně hlavy i ostatní. A zvedání hlavy a narovnávání dlouho ohnuté páteře bolí, lékaři o tom vědí své – člověk si musí vybudovat svaly, jež by jej udržely opět vzpřímeného, musí cvičit tělo i mysl, musí si zvyknout na ten najednou široký rozhled, který vyměnil za pohledy do peněženky a do stále plného talíře, za šmírování souseda za plotem, za zírání na televizi, počítač, mobil… Aby se mu z té skutečné svobody a nepočítaně vjemů a možností nezamotala hlava.

Proto tolik lidí volí raději pomalé uhnívání a degeneraci páteře a mají pro to omluvu – když takový může být prezident, proč ne my? Volí pohodlnost výměnou za rádoby bezpečí a zajištění. Volí svůj vlastní odraz v jednání a slovech těch, již se v televizi a na billboardech tváří jako oni. A mnohdy se jim nelze divit, když se dnes a denně ukazuje, že vlastní prospěch na úkor druhého i na úkor všech je legitimní. Stejně tak lhaní, podvádění, udávání, šikana...

Největším zločincům a lhářům vše prochází, stávají se vládci země. Zeman s Babišem jsou esencí toho špatného v nás, a právě proto mají úspěch. Navíc po nás nechtějí nic jiného než nic nedělat, přikyvovat, plivat z gauče pořízeného na splátky jedovaté sliny na kohokoliv, kdo se na rozdíl od nás o něco snaží, a dál si spokojeně uhnívat. Oni si nás hezky pozvolna zkompostují.