Pavel Fischer. EU: Ano, reformovat. NATO: Ano. Euro: Přijmout, po důkladné debatě, aby lidé neměli pocit, že se jim země odcizuje, protože koruna na sebe silně váže důvěru obyvatel. Rusko, Čína: dialog určitě, ale ne dialog hluchých, obezřetně s výroční zprávou BIS v ruce. Migrace: žádné plošné přijímání, bezpečnost občanů především.

Pavel Fischer. EU: Ano, reformovat. NATO: Ano. Euro: Přijmout, po důkladné debatě, aby lidé neměli pocit, že se jim země odcizuje, protože koruna na sebe silně váže důvěru obyvatel. Rusko, Čína: dialog určitě, ale ne dialog hluchých, obezřetně s výroční zprávou BIS v ruce. Migrace: žádné plošné přijímání, bezpečnost občanů především. Zdroj: Ondřej Szollos

Pavel Fischer: Přímá volba prezidenta je pro lidi zajímavou příležitostí, s referendy bych však šetřil

Postupně jsem se sešla se všemi osmi vyzyvateli prezidenta Miloše Zemana na kávě. Čtenáři tištěného Reflexu si o tom ve vydání z minulého čtvrtka. Všichni zodpověděli čtyři stejné otázky, které nabízíme zde: dnes expert na strategické a bezpečnostní otázky, bývalý diplomat a spolupracovník prezidenta Havla Pavel Fischer.

Jste jedním z vyzyvatelů Miloše Zemana. Jak hodnotíte jeho působení na Hradě?

Působení Miloše Zemana v prezidentské funkci hodnotím kriticky. Nastupoval s tím, že vrátí naši zemi do hlavního evropského proudu, ale mezitím nás proud pod jeho vedením unáší daleko na východ. Také nálada ve společnosti se za působení MZ radikálně proměnila: politika zhrubla v souladu se slovníkem prezidenta, kvůli jeho neurvalým způsobům máme v zahraničí katastrofální renomé a také výsledky nedávných voleb ukazují na nespokojenost občanů se stavem společnosti.

Prezident Zeman řekl, že první dva pokusy sestavení vlády svěří Andreji Babišovi. Jak byste postupoval vy v roli hlavy státu?

Určitě bych postupoval jinak. Dávat volnou ruku vítězi voleb bez dalších podmínek není moudré, ani strategické.

Co je podle vás nejvážnější problém současnosti?

Vpád technologií do života a soukromí lidí. Sociální sítě nás paradoxně čím dál více odcizují, u dětí i dospělých zaznamenáváme zřetelný úbytek emocionality i tvořivosti. Stoupající pasivita společnosti je nesmírně nebezpečná.

Jste příznivcem přímé demokracie, referend, o nichž se dnes hodně mluví?

Přijde na to. Myslím, že přímá volba prezidenta je pro lidi zajímavou příležitostí a je dobré v tom pokračovat. Ale například s referendy bych šetřil, ta je třeba vyhlašovat v jen nejvážnějších případech.

Více si přečtěte v tištěném Reflexu, který ještě dnes naposled můžete koupit na stáncích.

Reflex 46/2017Reflex 46/2017|Archív