Michal Horáček. Pevná příslušnost k euro­atlantickému Západu, především EU a NATO. Co se týče migrace, naše mimořádná vybíravost je rozumná i důstojná. Kvóty ne. S Ruskem a Čínou mějme vztahy korektní, ne lokajské. Přednost však mají mít spojenci před těmi, kdo spojenci nejsou. Spojenectví s USA mimořádně důležité.

Michal Horáček. Pevná příslušnost k euro­atlantickému Západu, především EU a NATO. Co se týče migrace, naše mimořádná vybíravost je rozumná i důstojná. Kvóty ne. S Ruskem a Čínou mějme vztahy korektní, ne lokajské. Přednost však mají mít spojenci před těmi, kdo spojenci nejsou. Spojenectví s USA mimořádně důležité. Zdroj: Ondřej Szollos

O vystoupení z EU a NATO by se muselo rozhodovat v referendu, říká Michal Horáček

Postupně jsem se sešla se všemi osmi vyzyvateli prezidenta Miloše Zemana na kávě. Čtenáři tištěného Reflexu si o tom mohou přečíst v aktuálním vydání. Všichni zodpověděli čtyři stejné otázky, které nabízíme zde: dnes spisovatel, esejista, textař, básník, antropolog, producent Michal Horáček.

Jste jedním z vyzyvatelů Miloše Zemana. Jak hodnotíte jeho působení na Hradě?

Cením si toho, že vedle české vyvěsil na Hradě i vlajku EU. A také toho, že jmenoval takové soudce Ústavního soudu, kteří pokračují ve velmi dobré tradici této instituce. Zato jeho zastupování státu na venek, především ponížený vztah k Rusku a Číně, nás poškozuje.

Prezident Zeman řekl, že první dva pokusy sestavení vlády svěří Andreji Babišovi. Jak byste postupoval vy v roli hlavy státu?

Stejně jako Miloš Zeman bych pověřil sestavením vlády předsedu vítězného hnutí. Ale na druhý pokus bych mu bianco šek nedal. A už vůbec bych nepřipustil letitou existenci vlády bez důvěry. Na rovinu: byla by to vláda opřená o komunisty a SPD. A moc mě mrzí, že tragická politika demokratických stran v tom Miloši Zemanovi pomohla a pomáhá.

Co je podle vás nejvážnější problém současnosti?

Propad důvěry občanů v Českou republiku jako právní stát. Protože jak se cítí ten, kdo dodržel pravidla, a neuspěl, zatímco úspěch slavili ti, kteří pravidla obešli? Konkrétně třeba lidé pardonovaní Klausovou amnestií.

Jste příznivcem přímé demokracie, referend, o nichž se dnes hodně mluví?

Jsem příznivcem obecného referenda, v němž by mohli lidé rozhodovat o spoustě věcí, které se jich přímo týkají. O otázkách, jako je například vystoupení z EU a NATO, by se muselo rozhodovat v referendu svolaném zvláštním ústavním zákonem.

Téma Moje rande s prezidentem si přečtete v tišteném Reflexu, který vyšel 7. prosince.

Reflex 46/2017Reflex 46/2017|Archív