Video placeholde

Egyptský vůdce se ve videu směje nařízení nosit hidžáb. To není vtip, ale realita v roce 1958

Potkal jsem představeného muslimského bratrstva a ten mi navrhl, abych přikázal všem ženám v naší zemi zahalovat se a nosit hidžáb, říká egyptský prezident  Gamál Násir zaplněnému sálu. Ten okamžitě propuká v hlasitý smích. Unikátní video ukazuje, jaká nálada panovala v muslimské zemi na konci padesátých let. Tehdy si nikdo neuměl představit, pod jak silným tlakem fundamentalismu se země ocitne za 50 let. Podívejte se na velmi zajímavý projev s českými titulky!

Gamal Abdel Nasser Hussein byl v roce 1952 byl v čele vojenského převratu. Při něm byl svržen dosavadní egyptský král Farúk I. a poté nastolena republika. Od roku 1953 byl vrchním velitelem ozbrojených sil. V roce 1954 se stal předsedou vlády, v roce 1956 prezidentem. Násir se proslavil hlavně svojí spoluprací se zeměmi Východního bloku, a také výstavbou Asuánské přehrady, kterou vybudoval s pomocí Sovětského svazu. Rovněž se angažoval i v několika válkách s Izraelem, včetně konfliktu, známého jako Suezská krize. V dnešní době je považován za otce arabského nacionalismu.

I přes to všechno je ale autorem velmi unikátního projevu, který byste dnes v arabský zemích slyšeli jen těžko. Násir se hlasitě vysmívá představě, že by po egyptských ulicích chodily zahalené ženy. Poslechněte si jeho řeč a dejte nám vědět, co si o tom myslíte.