Zelený Raoul Exodus: Nová okupace

Zelený Raoul Exodus: Nová okupace Zdroj: Jan Ignác Říha

Film se Zeleným Raoulem zastaven! Kdo se tu bojí pravdy?

Film vznikal navzdory tlaku politicko-mafiánských elit. Na scéně byly výhrůžky a zastrašování. Podívejte se na Film o filmu, v němž je vidět, v jak hysterické atmosféře snímek Zelený Raoul Exodus: Nová okupace vznikal.

Komiks, jenž devatenáctým rokem týden co týden zdobí stránky tohoto časopisu, se měl dočkat konečně svého celovečerního filmu. Důvod tu byl pádný! Tisící díl, který vychází za týden v Reflexu. Bohužel, celovečerní film Zelený Raoul: Exodus! Nová okupace se své premiéry nejspíš nedočká.

Snímek, jenž bez obalu pojmenovává bídu v této zemi včetně jejích politických a mafiánských elit, se během realizace setkal se zastrašováním, režisér Jan Hřebejk začal dostávat výhrůžné anonymní dopisy, takže producent nakonec raději zastavil jeho financování. „Měl jsem opravdu strach. Odpusťte mi,“ vyjádřil se k výhrůžkám režisér. Podle Michala Suchánka, který se následně aktivně angažoval v pracích na dokončení filmu, se do české kinematografie vrací praxe, jež hraničí s ruskou cenzurou.

Podívejte se na nedokončený Film o filmu, který ukazuje zděšení herců a celého štábu:

 

Torzo štábu v čele s hercem Michalem Suchánkem, jenž namluvil hlas Zeleného Raoula, se přesto pokusí film dokončit. K natáčení poslední scény dojde v sobotu 21. června v pět odpoledne za pomoci návštěvníků koncertu United Islands v Kinského zahradě. Tvůrci vítají každého dobrovolného komparsistu.

Stanovisko producenta

Do projektu jsme vstupovali s vírou ve svobodu slova a možnost vyjádřit uměleckou formou svůj názor. Komiks Zelený Raoul vždy formou hyperboly sděloval nepříjemnou realitu této země a v celovečerním filmu nemohl z tohoto vyprávěcího principu ustoupit. Brutální tlak politických elit tohoto státu vedoucí k zastavení celého projektu nás zaskočil a nakonec vedl k rozhodnutí jej zastavit a nechat v nehotové podobě. Necháme ho zakonzervovat a uložit v trezoru v mé kanceláři do chvíle, kdy se poměry v této zemi liberalizují do té míry, že bude možné uvažovat o jeho dokončení.

Gen. řed. Líba Šmuclerová
New Center Media Limited Enterprises Production