Úporná bolest hlavy nás dokáže pořádně potrápit.

Úporná bolest hlavy nás dokáže pořádně potrápit. Zdroj: profimedia.cz

Při migréně není možné pracovat.
Při migréně člověk touží zalézt si do temné místnosti, do postele, kde je ticho, a celou bolest zaspat.
3
Fotogalerie

Migrény jsou jako deprese, každý tvrdí, že je má, ale málokdo si tím peklem opravdu prošel

„Já dneska nejdu, bolí mě hlava, asi mám migrénu.“ Pojďme si říct, že pokud pronesete tuto větu a sedíte v práci, jste mezi lidmi, pod zářivkami, díváte se do monitoru a u toho do telefonu někomu tvrdíte, že máte migrénu, tak ji opravdu nemáte. Je důležité uvědomit si, že ne každá bolest hlavy je migréna, stejně jako ne každá špatná nálada je deprese. Zároveň migréna není pouze bolest hlavy, je to jeden z příznaků. 

HISTORIE

O migréně se traduje mnoho nepravostí. Jedna z nich například je, že se jedná o nemoc, jež je výdobytkem moderní, uspěchané doby. Lidé trpící migrénou se často od své rodiny či známých dozvídají, že to mají „ze stresu“. Poprvé byla však migréna popsaná tři až čtyři tisíce let př. n. l. na sumerské destičce. Migrénou se zabývali také ve starověkém Egyptě. Dlouho se věřilo, že ji způsobují zlí duchové, kteří jsou uvězněni v lebce a nemohou se dostat ven. Proto se migréna léčila navrtáním lebeční kosti, aby měli kudy duchové opustit pacienta. Následně se migrénou zabývali dva známí řečtí lékaři: Hippokratés (460–377 př. n. l.) a Galém (129–201 n. l.). Galém také přišel s pojmem hemikranie (bolest poloviny hlavy, jež je pro migérnu typická).

FAKTA

Migréna je onemocnění chronické, tedy celoživotní. Prevence migrény v tuto chvíli v podstatě neexistuje. Přesný mechanismus bolesti hlavy, která migrénu provází, není znám. Bylo odhadnuto, že tato nemoc je nejdražší neurologickou chorobou v Evropské unii — každý rok stojí více než 27 miliard eur. Migréna není v Asii a Africe tak široce rozšířena jako v západních zemích. Obecně migrénou v určitém okamžiku života trpí více než 10 % populace.

PRŮBĚH

Záchvat bolesti hlavy označujeme jako migrenózní ataku. Ataka je v současné medicíně rozdělena do čtyř fází.

Fáze prodromů – prodromy jsou příznaky, jež přicházejí několik hodin až dva dny před propuknutím migrény v plné fázi. Dochází ke změnám nálady, podrážděnosti, ospalosti, zvýšené citlivosti na různé podněty (světlo, hluk, pach) nebo ztuhlosti svalů (zejména na krku).

Fáze aury – aura se neobjevuje u všech migreniků, migrénu tedy dělíme na migrénu s aurou a migrénu bez aury. I u lidí, kteří trpí na migrénu s aurou, nemusí být aura součástí každého migrenózního záchvatu. Tato fáze se projevuje většinou jako zraková – jiskření, blikání či záblesky v zorném poli oka. Mohou se dostavit také pocity závrati nebo pádu.

Fáze bolesti — bolest je často doprovázena nevolností, zvracením (po němž však nepřichází úleva), citlivostí na světlo, zvuk, pachy, dotyk, únavou a podrážděností. Častá je také zvýšená citlivost kůže na hlavě a ztuhlost krku. Obě předchozí fáze jsou velmi nepříjemné. Prodromů si však často nevšimneme a uvědomíme si až pozdě, že „tady vlastně byly“. Fáze bolesti je však pro migrenika tou nejobávanější a nejbolestivější. V tuto chvíli většinou vyhledává tichou, tmavou místnost. Při fázi bolesti potřebuje migrenik naprostý klid a tmu. Není schopen s vámi normálně komunikovat, při těžkých migrénách může postižený mluvit zmateně, ačkoliv jemu samotnému se zdá, že se vyjadřuje naprosto souvisle. Jsou i případy, kdy se bolest, od které v podstatě není pomoci, stane natolik nesnesitelnou, že se člověk trpící migrénou pokouší ulevit si tím, že začne hlavou do něčeho narážet. Nemusíme zdůrazňovat, že tento způsob řešení není šťastný a ničemu nepomáhá.

Fáze postdromální — trvá několik hodin až dnů. Pacienti popisují sníženou schopnost přemýšlet i po několik dnů po odeznění bolesti hlavy. Bolest v podstatě ustává, někteří popisují jen citlivost na hlavě v oblasti, kde migréna probíhala. Přichází vyčerpání a únava. Menší skupina pacientů naopak popisuje, že se u nich v postdromální fázi dostavuje euforie a radostný pocit.

ŽIVOT S MIGRENIKEM

Podle výše popsaného vypadá migréna jako horor, pravdou je, že jsme popsali jednotlivé fáze v jejich extrémních projevech. Na jednu stranu je to dost na to, aby lidé, kteří migrénou netrpí, přestali tento výraz používat jako výmluvu, na druhou stranu to může vyděsit ty, již jsou sami migreniky, případně s nimi žijí.

V 90 % případů se první záchvat objeví ještě do 20. roku života člověka. Pokud je vám tedy více než dvacet let a nikdy jste migrénu nezažili, můžete pravděpodobně zajásat, že se vás nic z tohoto článku v životě týkat nebude. V průměru se dostavují jeden až dva záchvaty měsíčně. Jedná se však opravdu o průměr. Někdo může trpět záchvatem migrény třikrát za rok, jiný pětkrát za měsíc a potom má celý rok klid. Nejvíce lidí prožívá migrenózní ataky při změně ročních období.

Obecně se dá říci, že pokud se váš partner, kolega, potomek, jenž je migrenik, jednoho dne probudí (přijde do práce) a začne se chovat neadekvátně podrážděně (v případě, že se nejedná u dané osoby o běžný projev chování), zatahuje závěsy a žaluzie, zhasíná, vyčítá vám, že váš oběd dnes páchne více než obvykle, a mluví či píše zmateně, jde na něj pomalu migréna, jak se hovorově říká. Často si právě prodromů všimne dříve okolí než samotný pacient a upozornění na ně může pomoci připravit danou osobu na nevyhnutelné.

Ve chvíli, kdy se dostaví fáze bolesti, dopřejte migrenikovi klid. Ticho, teplo, tmu, tekutiny.

Nezapomeňte, že průběh i příznaky migrény se dnes dají pomocí farmacie mírnit. Dobré výsledky hlásí také lidé, kteří vyzkoušeli řešit migrénu akupunkturou.