Woodstock pro seniory

Woodstock pro seniory

Woodstock pro seniory

Byl to můj nápad, jet na KONCERT EVY A VAŠKA, a dopředu jsem za to sklidil posměch od svých kamarádů-intelektuálů.

Byl to můj nápad, jet na koncert Evy a Vaška, a dopředu jsem za to sklidil posměch od svých kamarádů-intelektuálů. Nemohli pochopit, že jedu pod Říp dobrovolně.
Navíc když vědí, že poslouchám elektronickou taneční hudbu a etno a nikdy jsem dvojici neslyšel kromě několika kradmo zaslechnutých úlomků v televizi u známých či v hospodě. Mohl jsem se tedy na koncert dua amatérských lidových hudebníků s platinovou deskou vydat prost předsudků a hotového názoru.
Jaký názor si JXD nakonec utvořil se dozvíte v reportáži WOODSTOCK PRO SENIORY (Reflex č. 23/2009).

... Všechny články v médiích a na Internetu ukazují, že kolem Evy s Vaškem koluje nenávist a zášť, v lepším případě humor.
A propos, víte, proč mají platinovou desku? Protože důchodci se ještě nenaučili vypalovat! Kritici jim vyčítají, že: Vytvářejí mohutný hudební kýč. Jsou bez nápadu. Neumějí zpívat ani hrát. Svými aranžmá zmrší sebelepší hit. Nemají sebemenší tvůrčí invenci. Vůbec nejde o umění ani o kulturu. A podobně.
Úplně chápu, že je někdo nezná a neposlouchá, patřím k takovým lidem, ale kde se bere ona až nepříčetná nenávist? Proč tolik pohrdání, zvláště od lidí, kteří je nikdy ze své pražské kavárny Slavia neslyšeli? A jak je možné, že tato dvojice amatérů (za něž se, budiž jim ke cti, sami také považují) prodá tak neuvěřitelné množství CD a DVD nahrávek? Kvůli tomu snad vzbuzuje tolik nenávisti?


... Procházel jsem mezi tisíci starých lidí, natěšených jak zamlada, sedících v bundách a čepicích na přenosných židlích, co si donesli, a štěbetali mezi sebou jako na školním výletě. Najednou bylo vidět, jak neobyčejně mnoho těch všemi opomíjených starých lidí je. Jenom je nevídáme pohromadě.
„Ať je teplo, nebo zima, s Evou a Vaškem je nám prima!“ volaly první řady...



Co si o úrovni dua Eva a Vašek myslíte vy? Proč vzbuzují tolik vášní?



EVA A VAŠEK
Pěvecká dvojice VÁCLAV (55) a EVA (38) Ševčíkovi vlastní penzión s restaurací Hospůdka u SURFu (SURF je jejich kapela) a Bufík u dědy SURFáka v Kotvrdovicích na Blanensku, kde již několik let žijí v obci Klepačov. Ve své hospodě pravidelně pořádají vyprodané koncerty.
Podle Lidových novin si za veřejné vystoupení účtují 35 tisíc korun. Deník Blesk odhaduje jejich vyzpívané jmění na pětatřicet miliónů korun. Jak přiznali v pořadu Ta naše povaha česká, na koncertech zpívají zásadně na playback. Vedle dechovky hrají hity ze 60. a začátku 70. let.


Kompletní text reportáže J. X. Doležala WOODSTOCK PRO SENIORY vyšel v Reflexu č. 23/2009.

Fotoreportáž: Eva a Vašek: amatéři s platinovou deskou
Podívejte se na atmosféru koncertu na snímcích Jana Šibíka a Stanislava Krupaře: EVA A VAŠEK – AMATÉŘI S PLATINOVOU DESKOU (Reflex online, 2. 6. 2009)