Češi, sex a nevěra

Češi, sex a nevěra

Češi, sex a nevěra

Studie o sexuálním chování české populace, kterou minulý týden zveřejnil Sexuologický ústav 1. LF UK, konstatuje, že u nás za posledních deset let výrazně klesl počet nevěr. Zatímco v roce 1998 přiznaly milenecký vztah dvě třetiny mužů a polovina žen, loni to byla...

Studie o sexuálním chování české populace, kterou minulý týden zveřejnil Sexuologický ústav 1. LF UK, konstatuje, že u nás za posledních deset let výrazně klesl počet nevěr.
Zatímco v roce 1998 přiznaly milenecký vztah dvě třetiny mužů a polovina žen, loni to byla jen polovina mužů a třetina žen. Renomovaní sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina hned vysvětlili proč.
Do zkoumaného vzorku dvou tisíc respondentů (zkoumají se lidé od 15 do 65 let) se totiž dostala méně promiskuitní mladá generace a naopak vyřazena byla skupina nad 65 let. Tedy lidé, jejichž nejlepší „sexuální sezóny“ proběhly v době před listopadem 1989: v čase, kdy k realizaci se leckdy nenabízelo nic než chata či chalupa a – sex.
Minulý režim přál promiskuitě
Pro ilustraci je tu historka od dr. Miroslava Plzáka. Na psychiatrické klinice ho navštívila neznámá kráska: absurdně, drze i mile prosila o pracovní neschopenku kvůli poraněné noze... Šlo však o první, jen konverzační setkání. Příště otočila klíčem v zámku primářovy pracovny, a to hned po zavření dveří. Poté došlo, jak pravil doktor, ke spontánnímu splynutí duší i těl. Akt se takto opakoval i v příštích měsících a letech. Stejná žena, jež do Prahy přijížděla z venkova, podobně ulovila a dlouhodobě sexuálně atakovala Plzákova přítele, herce Miloše Kopeckého. Oba „sešvagření“ se totiž brzy domluvili. Přičemž dáma s úžasnou sexuální fantazií prý nebyla nymfomanka, ani prostitutka; nikdy nechtěla dárek a ani něžnosti. Přepadala bez ohlášení, sex považovala ze své hobby.
Inu, kdekdo řekne: zlatá léta šedesátá! Ostatně starší ročníky si z předlistopadové doby jistě pamatují hojně citovaný výrok „sex je mercedes chudých“.
To bylo podle sexuologů kdysi. „Dnešní mladí mohou volit jiný životní styl, doba jim skýtá více možností ke studiu, cestování i práci v zahraničí. Kromě toho mají větší ideály a jsou zodpovědnější než jejich rodiče,“ tak shrnují závěry posledního výzkumu. Kupodivu žádná dnešní „zkažená mládež“, jak opakovaně znějí generační výkřiky stárnoucích mudrlantů.
Závěr, že minulý režim přál promiskuitě, může kdekdo považovat za příliš zjednodušující a provokativní. Ale kdyby po letech promluvily stěny chat, chalup, ale i dílen, šaten, kanceláří či podnikových rekreačních chat ROH, možná bychom se divili...
Nicméně nebyl bych to já, skeptik skeptická, aby mě nenapadlo: A co dnešní krize, která třeba potrvá poněkud déle? Jak moc promluví do sexuálního výzkumu po dalších pěti či deseti letech? Nemůže opět platit, že sex je mercedes chudých, a tudíž všechno bude jako dříve?


 

K tématu:


Odsuzujete nevěru? (foto Profimedia.cz)
Anketa: ODSUZUJETE NEVĚRU? (Reflex online, 30. 4. 2009)
... mimomanželské sexuální styky považuje více než třetina žen (39 %) a pětina mužů za morálně nepřípustné. Většina mužů i žen se k nim však staví tolerantně. Jak jste na tom s tolerancí nevěry – sexu či vztahu mimo manželství nebo stálé partnerství – vy, naši čtenáři?
Lenka Krbcová: TY NAŠE MILENKY ČESKÝ (Reflex online, 30. 4. 2009)
Proč mají ženy milence? A jaké to je – být milenkou? Počítám, že odpovědí bude asi tolik, co milenek. Je to každá druhá, pátá, desátá žena? Je to sexy sousedka od vedle, protivná prodavačka z pekařství, uťápnutá úřednice na poště, něčí žena? Vaše žena?
Lenka Krbcová: CHLÍPNÝ OTEC VLASTI A SPOL. (Reflex online, 2. 5. 2009)
Slabost pro něžné pohlaví po celý život provázela také kladného hrdinu našich dějin Karla IV. (1316–1378), jenž nejen „mlád jsa chlípný byl … manželky mnohé poskvrnil“...
Lenka Krbcová: MRAVNOST NADE VŠE
(Reflex online, 4. 5. 2009)
„Umři, ženo, umři!“ přeje si zoufale jedna zamilovaná. Div že nebodá špendlíky do panenky voodoo...
Průzkum sexuálního chování v ČR – O ČEM MUŽI (A ŽENY) LŽOU? (Reflex online, 5. 5. 2009)
Muži mají tendenci nadhodnocovat počet partnerek a ženy mají tendenci podhodnocovat počet sexuálních partnerů. Muži prý lžou i v tom, jak dlouho při sexu vydrží...


 

Související články:


Pavel Kovář: ZAZNĚL, ČI NEZAZNĚL „SLAVNÝ“ VÝROK?
(Reflex online, 10. 2. 2009)
Onen slogan „zatloukat, zatloukat a zatloukat“ při odhalení nevěry prý nikdy neřekl a ani v žádné své knize nenapsal...
Nahota snižuje sexuální náboj – rozhovor s Miroslavem Plzákem
Pavel Kovář: NAHOTA SNIŽUJE SEXUÁLNÍ NÁBOJ (Reflex č. 6/2009) – rozhovor s Miroslavem Plzákem
Ostatně ženská nahota by měla být vzácná ... Když už kluci v pubertě mohou běžně vidět obnažené ženské tělo v tisku či v televizi, nahota snižuje sexuální náboj. Sexuální emoce jsou přece založeny na obtížné dostupnosti...