Reflex č. 37

Představy mladých křesťanů o životě jsou všelijaké, jen ne liberální. Interview s českým šachistou, který radil Bobbymu Fischerovi. Příběh kontroverzního disidenta Vladimíra Hučína. Jak vznikal a fungoval Pohotovnostní pluk. Požárů přibývá, hlavně těch, po nichž se něco nového horečně staví...



Zde najdete kompletní obsah čísla 37 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
Křesťanské církve nespí. Některé okázale, jiné skromněji zpracovávají "srdce a mysli" mladých lidí s cílem proměnit tento hříšný svět. Běžná představa, že v této k víře vlažné zemi jsou církve za zenitem a mládež nezajímají, je zcela mylná. Více v reportáži Michala Komárka.



Šachový velmistr a renesanční muž LUBOMÍR KAVÁLEK (61), narozen na Vinohradech v Praze, žije víc než třicet let v Americe. Sešli jsme se v centru Washingtonu, D.C., v klasické americké rychlorestauraci Kennedyho kulturního centra a mluvili o hře, které se věnuje profesionálně dodnes, mimo jiné i jako novinář v prestižním deníku Washington Post. Více v rozhovoru s Veronikou Bednářovou.

Foto
Bývalý disident a propuštěný důstojník BIS Vladimír Hučín (52) se prezentuje jako člověk, který po vzoru bratří Mašínů bojoval se zbraní v ruce proti komunistickému režimu a dnes mu za jeho nekompromisní postoje hrozí deset let vězení. Jeho případ se probíral na půdě českého Parlamentu, mluví o něm i v zahraničí. Tak jako v mnoha jiných ani v této kauze ale není všechno černé nebo bílé. Cause Hučín se věnoval Tomáš Vlach.

Zdá se, že přece jen není vše zapomenuto. Dva z velitelů Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti - nechvalně proslulých mužů v bílých přilbách s plexisklovými štíty a stejně bílými obušky - museli rezignovat na své funkce. Pavel Přibyl odešel z postu vedoucího Úřadu vlády ČR, Jan Slezák nebude radním hlavního města Prahy. Ani jeden se však necítí vinen. Jak se lidem jako Pavel Přibyl a Jan Slezák podařilo bez úhony proklouznout z represívních složek komunistického režimu do služeb demokratického státu? A jaká je vlastně historie jednotky, v níž oba sloužili? Analýza Pavla Žáčka.

Foto
Pamatujete na konec prázdnin před čtyřmi lety, kdy hořel vinohradský pivovar? POŽÁR DESETILETÍ - psaly druhý den, 29. srpna 2000, snad všechny noviny. Oheň viditelný na desítky kilometrů způsobil škodu za sto miliónů korun. Objasnila se příčina? Našel se viník? Byl někdo potrestán? Nikoliv. A dnes se tu buduje luxusní rezidenční a obchodní areál. Analýza Pavla Kováře.