Památník homosexuálům

Památník homosexuálům

Památník homosexuálům

Po dlouhých přípravách a sporech byl v Berlíně odhalen památník homosexuálům, kteří se stali obětmi holocaustu. Podle odhadů uvěznili nacisti přes padesát tisíc gayů a lesbiček a téměř deset tisíc jich zahynulo v koncentračních táborech.


Okénkem ve stěně mohutného kamenného památníku (3,6 x 1,9 metru) mohou návštěvníci sledovat video zobrazující dva líbající se muže, které běží ve stále se opakující smyčce. Na památníku je umístěna deska, která shrnuje osud homosexuálů za třetí říše a dodává: „V mnoha částech světa jsou lidé stále pronásledováni za svoji sexuální orientaci, homosexuální láska je zločin a polibek může znamenat nebezpečí.“
Proti videu se ohradily lesbičky s tím, že je vyřazuje ze hry. Řešení se našlo poměrně snadno: jednou za dva roky bude film obměňován a líbající se muže budou střídat líbající se ženy. Jiné problémy jsou vážnější: německý ministr kultury, který vernisáž památníku uváděl, odmítl návrh pozvánky, na níž byl obrázek z videa, tedy obrázek homosexuálního polibku. Podle tvůrců památníku to znamená, že homosexuálové mají v Německu stále problém. Některé aktivistické skupiny proti památníku namítaly, že je zbytečný – stačí jeden, který už v Berlíně je. Kolik jich ještě potřebujeme? Památník hendikepovaným, svědkům Jehovovým, ruským zajatcům…?
Obecně nemám památníky příliš v lásce, ale tenhle mi připadá jako dobrý nápad. Ukazuje škálu postojů k homosexuálům: na jednom konci škály jsou vraždy v koncentračních táborech, na druhém přijetí homosexuality jako rovnoprávné s heterosexuální orientací. A někde mezi tím jsou zákony trestající homosexualitu ještě dnes, nebo třeba názory Václava Klause na registrované partnerství.



Monument to Homosexual Holocaust Victims Opens in Berlin (SPIEGEL ONLINE, 27. 5. 2008)
Patrick McGroarty: How Many More Monuments for Berlin? (SPIEGEL ONLINE, 29. 1. 2008)