Infowar

„75% Američanů si dnes myslí, že Twins v New Yorku napadl Sadám Husajn.“ Tímto šokujícím prohlášením upozorňoval na bratislavském Festivalu festivalů chicagský hactivista Ed Marszewski na jednu z nejzajímavějších forem net artu.

„75% Američanů si dnes myslí, že Twins v New Yorku napadl Sadám Husajn.“ Tímto šokujícím prohlášením upozorňoval na bratislavském Festivalu festivalů chicagský hactivista Ed Marszewski na jednu z nejzajímavějších forem net artu.
Hactivism není nic jiného, než jiné slovo pro angažované umění. Už od počátků internetu totiž umělce fascinovala možnost mluvit bez větších nákladů k tisícům lidí celého „zapojeného“ světa. Mluvit k nim bez příkras, bez konzultací s trapně politicky korektním majitelem listu, bez cenzury. Mluvit k nim artistní formou, nebo prostě jen využít síly tohoto původně pro armádu vyvíjeného média.
A právě v těchto chvílích, kdy je druhá válka o perský záliv v plném proudu, ukazuje internet svou sílu tím, že nám zprostředkovává zcela jinou realitu, než jsou vítězně postupující jednotky technologicky nejdokonalejší armády na světě. Kupříkladu na levicových indymedia.org (které však jako pramen používá i spousta pravicových novinářů) se můžeme dočíst, že americká policie na mnoha místech mírových demonstrací použila provokatéry, násilí a že zatčení se dají počítat ne na stovky, ale na tisíce (například 21.3. v San Francisku to bylo okolo 2000 protestujících). Dá se doufat, že by nám podobnou zprávu oznámil Klepetko na ČT1? Těžko. Ani washingtonská zpravodajkyně Flanderková nevytáhne paty z Bílého domu a dál nás krmí pořád stejně nabubřelými postoji vůdců, kteří válku sledují na monitorech ve svých kancelářích a tak spíš než informace, zprostředkovává propagandu. Který ze seriózních novinářů nám řekl o protiválečných akcích electrohippies či o britském hnutí Reclaim the Bases, které symbolicky blokuje vojenské základny a snaží se svůj mírový postoj vysvětlit vojákům? Co by se stalo, kdyby některý z českých listů vytvořil obdobnou stránku jako je Antiwarpage britského Guardianu? Označil by jeho novináře kápo „Kyril“ Svoboda za zrádce? Popohnal by je před nejvyšší autoritu (hovoří s ní ještě ten člověk vůbec?). Jinde by si s tím snad poradila organizace elitních právníků Lawyers against war, která protestovala už proti mnoha aspektům zásahu v Afgánistanu, ale u nás soudy hrají do ruky spíš bývalým dozorcům v komunistických koncentrácích.
Z našeho pohledu se může zdát absurdní, že losangeleští aktivisté protestují před sídlem CNN (tahle televize nás přece spolu s americkým prezidentem Reaganem osvobodila od komunismu), ale podívejte se prosím na jejich zprávy a zkuste potom na dvě hodinky brousit s Googlem a klíčovým slovem anti war. Zjistíte, že celou pravdu prostě nevysílají.
Tato válka není jen otázkou Perského Zálivu či USA, ale celého světa. Infowar nabírá největší obrátky od 11.září 2002. I v Čechách už máme strach z bombových vyděračů, už i tady slýcháme nepotvrzené zprávy o náhodně nalezeném granátometu. Už i mi můžeme mít z našich sdělovacích prostředků pocit, že se celý arabský svět skládá z fanatických primitivů, kteří chtějí nám (rozuměj – šťastným bílým lidem) podřezat krky. Ale pravda to není. Stejně jako není pravda, že na Twins zaútočil Sadám Husajn. Naopak pravdou je, že finanční podporu vládě tohoto zločince po léta poskytovaly vlády většiny těch „šťastných bílých lidí“. Pokud chcete vidět pravdu v celé kráse, chvíli to trvá, ale těžko potom můžete být pro tuto válku. Těžko můžete být pro jakoukoli válku.