Už víme, proč se mi Linux neinstaluje...

Po návštěvě linuxového profesionála u mého počítače se mu podařilo zjistit, proč selhává instalace Linuxu na mém stroji! Odpověď je jednoduchá - prostě proto, že se linux na rozdíl od Windows 2000 nedokáže vyrovnat s vadnými sektory disku!


Po článku o tom, jak se mi neinstaluje Linux, se ozval IT profesionál, který se živí počítači - i Linuxem - a doma na computeru používá Slackware. Jmenuje se Radek Tržický, je mu třicet pět let a instalace Mandrake mu nenaskočila stejně jako mně. Instalační program prostě neviděl druhý disk mého počítače... Pak vyzkoušel CD s jinou linuxovou distribucí - Kubuntu - a zase to nešlo, ta se dokonce kousla. Tak znovu nastartoval Mandrake, tentokrát ovšem z laikovi zcela nepřístupné příkazové řádky spustil testování disku a zjistil, že je na něm několik sektorů vadných. Je pravdou, že disk již dva roky vrže, ale vzhledem k tomu, že je archivní a vše, co na něm je, je i na CD, je mi vrzání poměrně lhostejné. Navíc - když jsem na něj před měsícem narychlo bez nejmenších problémů instaloval Windows (po ruční editaci registrů mi poněkud nešel systém na disku C).
Radek Tržický říká: "Nemám zkušenosti s instalací Mandraku (zde verze 10.1), ale instalátor nijak nepřekvapil. Samozřejmě se rozběhl, nabídl nastavení jazyka apod., ale v nabídce rozdělení disků nenabídl druhý disk, jak by si JXD možná přál:-). Takže jsme mrkli na konzoli s logem a tam, světe div se, spousta chyb při čtení disku hdb ... Disk byl detekován, ale nebyl dle mého názoru nabídnut, protože instalátor nebyl schopen z něho rozumně číst. Problémy hlásil i fdisk, takže tento kousek hardwaru asi opravdu není vhodný na slušné testování.
Řekl bych, že na stejném problému nám skončil i pokus o spuštění kubuntu - hardwarové chyby při čtení zařízení. Možná, kdybychom byli dost trpěliví, po nějaké době by ho také ignoroval ...
Další část story je v porovnání s nedávnou instalací na Windows 2000 na tentýž disk - ten ale nebyl inicializován a rozdělován od začátku. Windows se prostě nainstalovaly na již zformátovanou partition, čímž se pravděpodobně obešla spousta problémů. Jak dlouho by byly funkční, to už je otázka pro jasnovidce ...
Můj závěr tedy zní: na tento disk nejsem schopen nainstalovat Mandrake Linux 10.1 jeho standardním instalátorem bez nestandardních zásahů. K tomu musím ještě doplnit, že by bylo nutné přerozdělit disk, což by neměl být problém (dejme tomu pomocí Partimage), ale vzhledem k hardwarovým problémům si to netroufnu udělat. Pravděpodobně by to nemělo smysl, protože systém s diskem stejně odmítne při instalaci pracovat."

Závěr jxd: Pokud jsem tedy pochopil - Linux je jen pro bohaté, kteří mají peníze na neustálé obměňování hardware za zbrusu nový. My chudší se musíme spokojit s tím, co nabízí Bill.
Záver R.T.: Ano, jsem tedy strašně bohatý - se svým počítačem za 8000,- Kč a Slackwarem, no je to úplně jasné:-)
Případné dotazy Radkovi Tržickému posílejte na bubak@artie.cz