Tragikomická paní Pavla

Pavla Topolánková – zatím stále premiérova manželka – mi byla vždycky docela sympatická. Není to jistě jen tím, že na svůj věk vypadá pořád velmi dobře. Především její vystupování bylo neokázalé a střídmé. Co s člověkem ale dokáže udělat nelehká životní situace! Nemyslím tím, že by se během posledních měsíců a týdnů nějak výrazněji charakterově proměnila –spíš jde o to, že ji události vrhají a ženou do vystoupení a proslovů, nad kterými člověk kroutí hlavou.

Skutečně tragikomického rozměru dosáhla ve chvíli, kdy svému muži vyjadřovala podporu a sdělila, že o něho hodlá bojovat, zatímco on už otevřeně přiznával, že má vztah s Lucií Talmanovou, která čeká dítě. Do toho přišel i „zákaz“ účastnit se premiérských ceremonií. Vystoupení v rámci strany Politika 21 pak působilo naprosto absurdně i díky bojovně naladěné Janě Bobošíkové, která si z Topolánkové s razancí sobě vlastní udělala kyj, kterým se jala mlátit všechny mužské šovinisty. Příšerné divadlo! Jeho dalším dějstvím jsou pak rozhovory jak paní Talmanové, tak interview, které Topolánková poskytla MF Dnes a kde se o své sokyni vyjadřuje… No řekněme, že s typickou ženskou rivalitou.
Pavly Topolánkové je mi docela líto. Za to, že jí manžel opustil-opouští(?), patrně nemůže. Na druhou stranu si člověk říká: proč se tahle fajn ženská nechá tak vláčet situací, proč si nabíhá na jeden mediální nůž za druhým a proč si – bez servítků řečeno – nechá od manžela tak kálet na hlavu? Proč skutečně „nebojuje“ – tedy nedá manželovi jasně na vybranou? Premiér se zachoval jako poblázněný romantik, kterému se jeho milostná aférka vymkla z rukou a nemá chuť ji nějak řešit. Důstojnost už ztratil dávno (mimochodem, znáte film Jako jed?), ale proč ztrácí glanc i jeho žena? Veřejnost s ní asi i soucítí, ale zároveň ji tak trochu nechápe.
Je samozřejmě těžké takto „od stolu“ soudit – možná je vše jinak, protože nikdo nevidí do skutečných příčin manželského rozvratu u Topolánkových, nikdo nevidí do duše premiéra i jeho přítelkyně. Ať už je to ale „uvnitř“ jakékoli, vinu na tom, že média teď tuhle aférku rozmazávají, mají jen její aktéři. Vybavuji si, že když se rozváděl Paul McCartney se svou ženou, jeden novinář ze seriózního britského deníku napsal, že je opravdu smutné pozorovat to nechutné divadlo dvou naprostých idiotů. Ne, nemyslím, že by Topolánek a jeho žena byli idioti. Ale pohled do jejich ložnice je sice pikantně zábavný, ale hezký moc není.