Generace Stella

Stella Zázvroková zemřela a především bulvární média spustila tak hysterický nářek, že i mrtvé herečce by z toho bylo špatně. Takovou lavinu nevkusu si tahle žena s vkusem nezasloužila.


Vždy, když zemře takto národem milovaný umělec, ptá se onen národ, zda se v jeho středu nacházejí nějací, kteří by mohli v budoucnu zaujmout jeho místo. Většinou se štká, že se nenajdou. Svým způsobem je to pravda, každý výjimečný umělec je nenahraditelný originál. Ale na druhou stranu: stejně jako dnes je člověku líto, že generace herců jako byl Kopecký, Hrušínský, Menšík, Sovák, Zázvorková odešla, bylo všem těmhle lidem líto, že před nějakými dvaceti, třiceti lety odešla generace Jana Wericha, Hugo Haase, Oldřicha Nového atd. Stejně jako pro Ivu Janžurovou může být smrt Stelly Zázvorkové koncem jedné éry, byla asi právě smrt Jana Wericha pro Zázvorkovou koncem čehosi úžasného. Říct na to nelze nic jiného než: to je prostě život.
Faktem ovšem je, že Zázvorková a spol. byla skutečně silná herecká generace, která měla sice smůlu na dobové politické přemety, ale zato měla štěstí na umělecky silná 60. léta, která je zastihla v nejlepším tvůrčím věku okolo 40 let. Kinematografie navíc těmto hercům prakticky po celý život poskytovala velký prostor, točilo se okolo 30 filmů ročně. Dnešní herci to mají s 15 filmy ročně těžší. I televize jim dala vyniknout, navíc všichni hráli v divadlech. I proto, že měli tolik příležitostí, stali se tito herci tak populárními.
Dnes to vypadá, že se taková generace už nevyskytne. Je to možné, ale možná je to jen optický klam. Například takový Boleslav Polívka – to je podle mého soudu umělec svým talentem hereckým i autorským naprosto jedinečný. Hercem s obrovitým talentem je také Miroslav Donutil. A do téhle generace patří i Jiří Bartoška a Karel Heřmánek… Uvědomujeme si dnes, že právě tihle budou třeba za dvacet let opěvováni (i oplakáváni) stejně jako Zázvorková a spol.? A když se podíváme ještě o generace níže: co úžasného se můžeme dočkat třeba od takového Ivana Trojana? Jaké skvělé role čekají na Aňu Geislerovou? S čím vším překvapí Jan Budař?
Doba minulá se svými hvězdami se opakovat nebude, druhý Werich se nenajde. Ale bude - nebo je - tu někdo jiný. Jmenuje se třeba … Polívka. Tak si ho pořádně užijme.